Tarih boyunca, üzerine çeşitli anlamlar yüklenen beslenme, 18. yüzyıla kadar ampirik düzeyde kalmış, 19.yy ortalarına doğru kazanan bir ivme sonucunda tüketilen besinlerin bileşimlerinin analizi ve besin ögelerinin vücuttaki fonksiyonlarının birbiri ardına yapılan araştırmalarla belirlenmesiyle bir bilim alanı olarak hızlı bir gelişme göstermiş ve ardından hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde nasıl bir beslenme uygulanacağı konusunun açıklıkla ortaya konulmasıyla diyetetik bilimi gelişmiştir. Bu durum, insanlara beslenmelerinin kontrolü ve diyetlerinin planlanması konusunda yardımcı olacak meslek mensupları ihtiyacını doğurduğundan diyetisyen/beslenme uzmanı gibi meslek mensupları ve onların çalışma alanları tanımlanmaya başlanmıştır. Bu alanlara her gün bir yenisinin etkilenmesi, Beslenme ve Diyetetik bilimlerinin 21.yüzyıl başlarında gösterdiği gelişimin, yüzyılın sonlarına doğru ne büyük boyutlara ulaşacağının önemli bir göstergesidir.
Throughout history, several meanings were loaded on nutritional applications, but all of them had stayed at the empirical level until the 18th century. The science of nutrition won credibility in mid-19th century with the momentum of food analysis which gave way to identify nutrient content of foods and their functions in the body. Researches carried out one after the other clearly demonstrated the importance of nutrition and dietetics in the protection and the treatment of diseases and disorders. This development increased the need of dietitian/nutritionist professionals to control the patient feeding procedure and plan a diet suitable to the situation of the patients. The growing profile of the patients has made it mandatory of dietitians/nutritionists to branching. In the developed countries branches are increasing rapidly which is a good indication of what size to get the profession will be at the end of 21st century.
Eser Adı (dc.title) | Beslenme ve Diyetetik Biliminin Dünü, Bugünü ve Geleceği |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2016 |
Diğer Yazarlar (dc.contributor.authors) | TÜRKAN KUTLUAY MERDOL |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi |
Tür (dc.type) | Makale |
Özet (dc.description.abstract) | Tarih boyunca, üzerine çeşitli anlamlar yüklenen beslenme, 18. yüzyıla kadar ampirik düzeyde kalmış, 19.yy ortalarına doğru kazanan bir ivme sonucunda tüketilen besinlerin bileşimlerinin analizi ve besin ögelerinin vücuttaki fonksiyonlarının birbiri ardına yapılan araştırmalarla belirlenmesiyle bir bilim alanı olarak hızlı bir gelişme göstermiş ve ardından hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisinde nasıl bir beslenme uygulanacağı konusunun açıklıkla ortaya konulmasıyla diyetetik bilimi gelişmiştir. Bu durum, insanlara beslenmelerinin kontrolü ve diyetlerinin planlanması konusunda yardımcı olacak meslek mensupları ihtiyacını doğurduğundan diyetisyen/beslenme uzmanı gibi meslek mensupları ve onların çalışma alanları tanımlanmaya başlanmıştır. Bu alanlara her gün bir yenisinin etkilenmesi, Beslenme ve Diyetetik bilimlerinin 21.yüzyıl başlarında gösterdiği gelişimin, yüzyılın sonlarına doğru ne büyük boyutlara ulaşacağının önemli bir göstergesidir. Throughout history, several meanings were loaded on nutritional applications, but all of them had stayed at the empirical level until the 18th century. The science of nutrition won credibility in mid-19th century with the momentum of food analysis which gave way to identify nutrient content of foods and their functions in the body. Researches carried out one after the other clearly demonstrated the importance of nutrition and dietetics in the protection and the treatment of diseases and disorders. This development increased the need of dietitian/nutritionist professionals to control the patient feeding procedure and plan a diet suitable to the situation of the patients. The growing profile of the patients has made it mandatory of dietitians/nutritionists to branching. In the developed countries branches are increasing rapidly which is a good indication of what size to get the profession will be at the end of 21st century. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 10.01.2017 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2017-01-10 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Diyetetik |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Diyetisyen |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Beslenme Uzmanı |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Tarihçe |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Dietetics |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Dietitian |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Nutritionist |
Konu Başlıkları (dc.subject) | History |
Atıf için Künye (dc.identifier.citation) | Kutluay Merdol, T. (2016). Beslenme ve Diyetetik Biliminin Dünü, Bugünü ve Geleceği . İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi , 1 (1) , 1-5 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikcusbfd/issue/25505/106544 |
Alternatif Yayın Başlığı (dc.title.alternative) | Past, Present and Future of Nutrition and Dietetics Science |
ISSN (dc.identifier.issn) | 2458-9799 |
Yayının ilk sayfa sayısı (dc.identifier.startpage) | 1 |
Yayının son sayfa sayısı (dc.identifier.endpage) | 5 |
Dergi Adı (dc.relation.journal) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi |
Dergi Sayısı (dc.identifier.issue) | 1 |
Dergi Cilt (dc.identifier.volume) | 1 |
Haklar (dc.rights) | Open Access |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | Http://hdl.handle.net/11469/549 |