Seferihisar için yavaş şehir yaklaşımının CBS ortamında değerlendirilmesi

  • Eser Sahibi Kazma, Çağlayan Şafak
  • Tez Danışmanı Özşen ÇORUMLUOĞLU
  • Tür Yüksek Lisans
  • Yayın Tarihi 2017
  • Yayıncı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Tek Biçim Adres Http://hdl.handle.net/11469/374

Endüstri devrimi ile gelişen teknolojinin, üretime kattığı olumlu etkinin fark edilmesinden itibaren yerleşik tarım toplumuna geçişini binlerce yılda tamamlamış olan insanoğlu, buhar ve elektriğin kullanıldığı üretim tekniğine geçişi çok hızlı bir biçimde tamamlanmıştır. Zamanla üretimde insan gücüne ihtiyacın azalması sonucu geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan toplumlar kırsal alanlardan kentlere göç etmeye başlamıştır. Kentler seri üretime yönelik ve çok hızlı gelişen bir toplumu içinde bulunduran merkezler haline gelmiştir.
Bu merkezlerde bulunan, hızlı gelişimi takip eden toplumlar zaman içerisinde hızı konfor olarak görmeye ve ihtiyaçlarına kolayca ulaşabilecekleri kompleks yapılarda yaşama ihtiyaç duymaya başlamıştır. Kültürlerin en önemli bileşenlerinden biri olan yemek kültürü dahi bu merkezlerde yavaş yavaş yok olmakta ve hızla yerini standartlaştırılmış seri üretimlere bırakmaktadır. Yerelliğe, kültürel zenginliklere, geleneklere, doğaya ve insana “hız” adı altında zarar veren bu kapitalist düzen karşısında durabilmek için sürdürülebilir bir yerel kalkınma hareketi olan Yavaşlık felsefesi ve Yavaş şehir hareketi ortaya çıkarılmıştır.
Bu bağlamda, tez kapsamında, yavaşlık felsefesini politika edinen birkaç kent üzerinden örnekler incelenmekte ve Yavaş şehir kapsamında Seferihisar için kabul edilen üyelik kriterlerine ilişkin uygulamalar üzerinde Coğrafi Bilgi Sistemi aracılığı ile analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler kapsamında, günümüz bilişim ve teknoloji çağının sunmakta olduğu sayısal analiz yapma yeteneğine de sahip, çağdaş bilgi sistemlerinden biri olan Coğrafi Bilgi Sistemleri’nden faydalanılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi, çeşitli disiplinler arası olanaklar ile bilimsel ve teknolojik bütünselliğin yanısıra, teori ve pratiğin de bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır. Kentler içerisinde meydana gelen hızlı gelişmelerin kontrol edilebilmesine, kentsel büyümenin kontrolü ve yönlendirilmesi ile düzenli bir yönetim sisteminin oluşturulmasına, ayrıca, kent gelişim projelerinin doğruluğunun ölçülebilir, dolayısıyla belirlenebilir kılınmasına, öngörülerin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve uygulama sonuçlarının analiz aşamalarına katkıların sağlanmasına olanak vermektedir. Çalışmada, Yavaş Şehir üyelik kriterlerine uygunluk noktasında yapılan uygulamalar,
xiv
Seferihisar kenti için elde edilmiş olan veriler yardımıyla analiz edilerek Seferihisar’ın “Yavaş Şehir” verimliliği somut olarak ortaya konulmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda Coğrafi Bilgi Sistemleri destekli sürdürülebilir kent görüşüyle kesişen yavaş şehir yaklaşımı yardımıyla, yönetim, ekoloji ve sağlık alanlarında, temiz ve yeşil bir kent oluşuturulmasında faydalanabilecek efektif bir yavaş şehir yönetim destek sistemi kurulması için bir alt yapı ve farkındalığın oluşturulması da hedeflenmektedir.

Erişime Açık
Görüntülenme
10
02.12.2021 tarihinden bu yana
İndirme
2
02.12.2021 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
17 Nisan 2024 17:05
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Seferihisar için yavaş şehir yaklaşımının CBS ortamında değerlendirilmesi
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Kazma, Çağlayan Şafak
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
Özşen ÇORUMLUOĞLU
Yayıncı
(dc.publisher)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Endüstri devrimi ile gelişen teknolojinin, üretime kattığı olumlu etkinin fark edilmesinden itibaren yerleşik tarım toplumuna geçişini binlerce yılda tamamlamış olan insanoğlu, buhar ve elektriğin kullanıldığı üretim tekniğine geçişi çok hızlı bir biçimde tamamlanmıştır. Zamanla üretimde insan gücüne ihtiyacın azalması sonucu geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan toplumlar kırsal alanlardan kentlere göç etmeye başlamıştır. Kentler seri üretime yönelik ve çok hızlı gelişen bir toplumu içinde bulunduran merkezler haline gelmiştir. Bu merkezlerde bulunan, hızlı gelişimi takip eden toplumlar zaman içerisinde hızı konfor olarak görmeye ve ihtiyaçlarına kolayca ulaşabilecekleri kompleks yapılarda yaşama ihtiyaç duymaya başlamıştır. Kültürlerin en önemli bileşenlerinden biri olan yemek kültürü dahi bu merkezlerde yavaş yavaş yok olmakta ve hızla yerini standartlaştırılmış seri üretimlere bırakmaktadır. Yerelliğe, kültürel zenginliklere, geleneklere, doğaya ve insana “hız” adı altında zarar veren bu kapitalist düzen karşısında durabilmek için sürdürülebilir bir yerel kalkınma hareketi olan Yavaşlık felsefesi ve Yavaş şehir hareketi ortaya çıkarılmıştır. Bu bağlamda, tez kapsamında, yavaşlık felsefesini politika edinen birkaç kent üzerinden örnekler incelenmekte ve Yavaş şehir kapsamında Seferihisar için kabul edilen üyelik kriterlerine ilişkin uygulamalar üzerinde Coğrafi Bilgi Sistemi aracılığı ile analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler kapsamında, günümüz bilişim ve teknoloji çağının sunmakta olduğu sayısal analiz yapma yeteneğine de sahip, çağdaş bilgi sistemlerinden biri olan Coğrafi Bilgi Sistemleri’nden faydalanılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi, çeşitli disiplinler arası olanaklar ile bilimsel ve teknolojik bütünselliğin yanısıra, teori ve pratiğin de bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır. Kentler içerisinde meydana gelen hızlı gelişmelerin kontrol edilebilmesine, kentsel büyümenin kontrolü ve yönlendirilmesi ile düzenli bir yönetim sisteminin oluşturulmasına, ayrıca, kent gelişim projelerinin doğruluğunun ölçülebilir, dolayısıyla belirlenebilir kılınmasına, öngörülerin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve uygulama sonuçlarının analiz aşamalarına katkıların sağlanmasına olanak vermektedir. Çalışmada, Yavaş Şehir üyelik kriterlerine uygunluk noktasında yapılan uygulamalar, xiv Seferihisar kenti için elde edilmiş olan veriler yardımıyla analiz edilerek Seferihisar’ın “Yavaş Şehir” verimliliği somut olarak ortaya konulmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda Coğrafi Bilgi Sistemleri destekli sürdürülebilir kent görüşüyle kesişen yavaş şehir yaklaşımı yardımıyla, yönetim, ekoloji ve sağlık alanlarında, temiz ve yeşil bir kent oluşuturulmasında faydalanabilecek efektif bir yavaş şehir yönetim destek sistemi kurulması için bir alt yapı ve farkındalığın oluşturulması da hedeflenmektedir.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2018-08-09T13:19:00Z
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2018-08-09
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2017
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
Http://hdl.handle.net/11469/374
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms