Tarım Turizmi (TaTuTa) Projesi kapsamında faaliyet gösteren ekolojik çiftliklerde bir araştırma : İzmir ili örneği

Yıllarca deniz, kum ve güneş üçlüsüyle anılmış olan turizm sektöründe
gerçekleşen büyüme ve kitle turizmi çevrede tahribata neden olmuştur. Bu durum
beraberinde eko-turizm, tarım turizmi gibi doğayla ilgili turizm türlerine olan
taleplerin artmasını sağlamıştır. Turistler artık konforlu seyahat etme ve
konaklamanın yanı sıra gittikleri yöreye ait kültürel değerleri öğrenmek, doğal
bölgelerin biyolojik çeşitliliği, bitki ve hayvan çeşitliliği, özel ekosistemleri ve doğal
hayata yönelik farklı bilgi edinme istekleri doğrultusunda seyahat etmeye
başlamışlarıdır. Tarım turizmi, çiftlik turizmi ve kırsal turizm gibi turizm türleri bu
tarz talepler sonucu ortaya çıkmış olup kent hayatının tüm olumsuzluklarından
uzaklaşarak, tatillerini daha sakin ve doğayla iç içe geçirmek isteyen turistlerin
taleplerine yanıt vermektedir.
Bu doğrultuda stresli şehir hayatından uzaklaşmak ve doğa ile iç içe olmak
isteyen, doğal tarım ve hayvansal üretimin nasıl yapıldığını öğrenmek, organik
yiyecekler tüketmek, farklı deneyimler edinmek, doğa ile ilgili faaliyetlere katılarak
eğlenceli zaman geçirmek gibi farklı ihtiyaçları karşılayan tarım turizmi son yıllarda
dünyada ve Türkiye'de dikkat çekmeye başlamıştır. Türkiye genelinde bu bağlamda
ekolojik çiftlikler kurulmuştur. Türkiye’de kurulu bulunan Buğday Derneği ise bu
ekolojik çiftliklerde başlattığı TaTuTa (Tarım-Turizm-Takas) projesi doğrulusunda
çiftlik sahipleri ile ekolojik turizm ya da tarım turizmi faaliyetlerinde bulunmak
isteyen ziyaretçileri buluşturmaktadır. Ekolojik çiftliklerin ticari amaç gütmeyerek
kuruldukları görülmektedir. TaTuTa projesine üye olan çiftliklerin yer aldığı
iii
bölgenin turizme uygun iklim, doğal kaynak ve bozulmamış bir çevreye sahip olduğu
aynı zamanda bu çiftliklerin tamamında ekolojik tarım yöntemlerinin uygulandığı ve
organik tarım yapıldığı gözlemlenmiştir. Çiftliklere ulaşım zor sağlandığından dolayı
alt yapı çalışmaları yapılmalı ve yönlendirici levhalar konulmalıdır.
Bu çalışmada, tarım turizmi ayrıntılı bir şekilde ele alınmakta, TaTuTa projesi
konusunda bilgiler verilerek İzmir il sınırları içerisinde yer alan ve TaTuTa projesi
dahilinde hizmet veren beş ekolojik çiftlikten (Urla'da bulunan Sevgi Ana çiftliği,
Adnan Erdoğan Çiftliği, Foça'da Fadime Kaplan Zülfikargil Çiftliği, Menemen'de
İmece Evi ve Bayındır'da Marmariç Ekolojik Yerleşim Çiftliği) TaTuTa projesi
uygulamalarına ilişkin durum ortaya konmaya çalışılmıştır. Yüz yüze görüşmeler
sonucunda çiftliklerde uygulanan TaTuTa projesinin amacına ulaştığı ve projeden
memnunluk derecesinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Proje sonrasında
çiftliğe gelen ziyaretçi sayısında artış sağlanmıştır. Proje veriminin artması için,
organik pazarlar kurulmalı, çiftlik kapasiteleri artırılmalı, devlet desteği sağlanmalı,
yerli halkla iletişime geçilmeli ve çiftliklerin tanıtımları yapılmalıdır.
Araştırma, keşifseldir ve yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılarak,
TaTuTa projesinin amacına ne derecede ulaştığı ortaya konmaya çalışılmıştır.

Erişime Açık
Görüntülenme
36
02.12.2021 tarihinden bu yana
İndirme
3
02.12.2021 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
13 Haziran 2024 11:09
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Tarım Turizmi (TaTuTa) Projesi kapsamında faaliyet gösteren ekolojik çiftliklerde bir araştırma : İzmir ili örneği
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Şekerli, Serpil
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
Mehmet Emre GÜLER
Yayıncı
(dc.publisher)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Yıllarca deniz, kum ve güneş üçlüsüyle anılmış olan turizm sektöründe gerçekleşen büyüme ve kitle turizmi çevrede tahribata neden olmuştur. Bu durum beraberinde eko-turizm, tarım turizmi gibi doğayla ilgili turizm türlerine olan taleplerin artmasını sağlamıştır. Turistler artık konforlu seyahat etme ve konaklamanın yanı sıra gittikleri yöreye ait kültürel değerleri öğrenmek, doğal bölgelerin biyolojik çeşitliliği, bitki ve hayvan çeşitliliği, özel ekosistemleri ve doğal hayata yönelik farklı bilgi edinme istekleri doğrultusunda seyahat etmeye başlamışlarıdır. Tarım turizmi, çiftlik turizmi ve kırsal turizm gibi turizm türleri bu tarz talepler sonucu ortaya çıkmış olup kent hayatının tüm olumsuzluklarından uzaklaşarak, tatillerini daha sakin ve doğayla iç içe geçirmek isteyen turistlerin taleplerine yanıt vermektedir. Bu doğrultuda stresli şehir hayatından uzaklaşmak ve doğa ile iç içe olmak isteyen, doğal tarım ve hayvansal üretimin nasıl yapıldığını öğrenmek, organik yiyecekler tüketmek, farklı deneyimler edinmek, doğa ile ilgili faaliyetlere katılarak eğlenceli zaman geçirmek gibi farklı ihtiyaçları karşılayan tarım turizmi son yıllarda dünyada ve Türkiye'de dikkat çekmeye başlamıştır. Türkiye genelinde bu bağlamda ekolojik çiftlikler kurulmuştur. Türkiye’de kurulu bulunan Buğday Derneği ise bu ekolojik çiftliklerde başlattığı TaTuTa (Tarım-Turizm-Takas) projesi doğrulusunda çiftlik sahipleri ile ekolojik turizm ya da tarım turizmi faaliyetlerinde bulunmak isteyen ziyaretçileri buluşturmaktadır. Ekolojik çiftliklerin ticari amaç gütmeyerek kuruldukları görülmektedir. TaTuTa projesine üye olan çiftliklerin yer aldığı iii bölgenin turizme uygun iklim, doğal kaynak ve bozulmamış bir çevreye sahip olduğu aynı zamanda bu çiftliklerin tamamında ekolojik tarım yöntemlerinin uygulandığı ve organik tarım yapıldığı gözlemlenmiştir. Çiftliklere ulaşım zor sağlandığından dolayı alt yapı çalışmaları yapılmalı ve yönlendirici levhalar konulmalıdır. Bu çalışmada, tarım turizmi ayrıntılı bir şekilde ele alınmakta, TaTuTa projesi konusunda bilgiler verilerek İzmir il sınırları içerisinde yer alan ve TaTuTa projesi dahilinde hizmet veren beş ekolojik çiftlikten (Urla'da bulunan Sevgi Ana çiftliği, Adnan Erdoğan Çiftliği, Foça'da Fadime Kaplan Zülfikargil Çiftliği, Menemen'de İmece Evi ve Bayındır'da Marmariç Ekolojik Yerleşim Çiftliği) TaTuTa projesi uygulamalarına ilişkin durum ortaya konmaya çalışılmıştır. Yüz yüze görüşmeler sonucunda çiftliklerde uygulanan TaTuTa projesinin amacına ulaştığı ve projeden memnunluk derecesinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Proje sonrasında çiftliğe gelen ziyaretçi sayısında artış sağlanmıştır. Proje veriminin artması için, organik pazarlar kurulmalı, çiftlik kapasiteleri artırılmalı, devlet desteği sağlanmalı, yerli halkla iletişime geçilmeli ve çiftliklerin tanıtımları yapılmalıdır. Araştırma, keşifseldir ve yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılarak, TaTuTa projesinin amacına ne derecede ulaştığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
07.05.2018
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2018-05-07
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2018
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Turizm
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Tarım Turizmi
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Ekolojik Çiftlikler
Konu Başlıkları
(dc.subject)
TaTuTa
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Buğday Derneği
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
Http://hdl.handle.net/11469/337
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms