ÖZETGelişmiş kompozit malzemeler her geçen gün üretim sektöründe kendine daha çok yer bulmaktadır. Havacılık, otomotiv, taşımacılık ve spor ürünleri de dâhil olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Ticari pazarda kullanım arttıkça, ihtiyacı karşılamakta sıkıntısı çekilen malzemelerin üretilmesi ya da yeni malzemelerin üretilerek yeni ihtiyaç tiplerinin geliştirilmesi ya da yönlendirilmesine olanak veren polimer endüstrisi, teknoloji ve endüstrinin hemen hemen her alanına malzeme sağlamaktadır. Geçtiğimiz son 10 yıl da elektronik teknolojisinde gereksinim duyulan malzemeler haline g ...Daha fazlası
ÖZETDünyada hızla gelişen sektörlerden biri olan turizm sektörü, son yıllarda yenievrilmelere maruz kalmaktadır. Deniz turizmi hala popülerliğini korurken yeni turizmçeşitleri özellikle ekoturizm türleri hızla gelişmektedir. Özellikle sürdürülebilirlikkavramının öneminin daha iyi anlaşılmaya başladığı günümüzde sürdürülebilirekoturizm faaliyetleri ayrı bir önem arz etmektedir. Bununla birlikte bazı özelalanlarda hem deniz turizmi hem de ekoturizm türleri görülebilmektedir. Bu tezçalışmasının amacı da pek çok turizm çeşidinin görüldüğü Dikili İlçesi’nin ekoturizmpotansiyelini ortaya koymaktır. ...Daha fazlası
ABSTRACTBulletproof composite armor models are investigated using finite element software ANSYS/AUTODYN. A composite plate is modelled with Kevlar 29/epoxy, analysed, and the results obtained by this model are confirmed with the results available in the literature. Different materials are tested as secondary materials in the composite plate. The results obtained by these materials for unit weight and for residual velocities of the projectile are compared. A new stacking sequence study is conducted with the Kevlar 29/epoxy as primary material and Ultra High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE ...Daha fazlası
Nisan 2013 – Mart 2014 tarihleri arasında Beyşehir Gölü’nde yürütülen bu çalışmada; gümüşi havuz balığının (Carassius gibelio) bazı populasyon özellikleri ve biyoekolojik durumu belirlenmiştir. Mevsimsel olarak gerçekleştirilen su örneklemelerinde, sıcaklık, tuzluluk, oksijen, pH, iletkenlik, TDS, sekki diski derinliği, toplam askıdaki madde, organik madde, inorganik madde, % organik madde, klorofil-a, nitrit, nitrat, toplam azot, toplam sertlik, Ca, Mg, amonyum ve fosfat analizleri yapılmıştır. Aylık olarak gerçekleştirilen balık örneklemelerinde ise Carassius gibelio’nun total boy, çatal boy ...Daha fazlası
ABSTRACTIn the last century, the energy demand of the world has been continuously increasing, and new and more environment-friendly energy sources search continues.As a result, Solar Cells have emerged as a renewable energy type. With the fact that when the sun is used efficiently it is a constant source of energy and a never-ending source of energy all over the world, triggering scientific studies on this subject and intensifying studies on solar batteries.With the influence of the economic factors in the materials, this issue has come up in three phases day by day. The fact that it is cheap, ...Daha fazlası
ÖZETBu çalışmada, levrek ve gökkuşağı alabalık filetolarından alternatif bir ürün olarak deneysel balık salamı üretilmiştir. Balık eti kıyma haline getirilmiş ve içerikler uygun oranlarda eklenmiş, akabinde salam hamuru sentetik salam kılıfına doldurulmuştur. Salamlar buzdolabı koşullarında (4 ± 2 ºC) 5 ay boyunca depolanıp analiz edilmiştir.Salamların raf ömrünü belirlemek için kimyasal ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Kimyasal kompozisyonun belirlenmesi için protein, yağ, nem, kül ve karbonhidrat analizleri yapılmıştır. Depolama periyodunda, kimyasal kalitenin belirlenmesi i ...Daha fazlası
ÖZET Çalışmada Manisa İli Merkez İlçesi’nde ikamet eden nüfusun su ürünleri tüketim miktarı ve tüketim tercihlerinin belirlenmesi ve gelir durumunun tüketim üzerindeki etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. 57 mahalleden oluşan Manisa İli Merkez İlçesi’nde mahallelerin nüfus yoğunluğuna göre örneklem oranı hesaplanmış, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden basit rastlantısal örnekleme yöntemi ile 410 hane belirlenmiştir. 2014 yılı Haziran ve Ağustos aylarında belirlenen hanelerde örnekleme alınan bireylere doğrudan görüşme ile 29 soru içeren bir anket uygulanmıştır. Anket verileri frekans-y ...Daha fazlası
Poliüretan çeşitli polioller ve diizosiyanatların reaksiyonu ile mekanik, termal, kimyasal özellikleri kontrol edilebilen önemli polimerlerdendir. Yalıtım köpükleri, mobilya uygulamaları, otomotiv, kaplama ve biyomedikal gibi geniş uygulama alanına sahiptirler. Bu çalışmada ticari ve biyo-kökenli poliüretan köpükler üretilip özellikleri incelenmiştir. Ticari (polieter) poliol, ham gliserol, metanolü uzaklaştırılmış ham gliserol ve saf gliserol poliol olarak kullanılmıştır. Tüm polioller polimerik difenilmetan diizosiyanat (PMDI) ile reaksiyona sokularak yalıtım köpükleri üretilmiştir. Ham glis ...Daha fazlası
Bu çalışmada, Fas mercanı (Dentex maroccanus), derin su pembe (çimçim) karidesi (Parapenaeus longirostris) ve istavrit (Trachurus trachurus) türlerinin seçicilik parametreleri Ege Denizi Uluslararası suları demersal trol balıkçılığında kullanılan 44 mm rombik (baklava) gözlü torba ile kullanılması önerilen 40 mm kare ve 50 mm rombik gözlü torbalar için araştırılmıştır. Denemeler, Ege Denizi Uluslararası sularında, 15 Temmuz ve 19 Ağustos 2013 tarihleri arasında ticari bir trol teknesi ile kesimli ağ kullanılarak yürütülmüştür. Seçicilik parametrelerinin hesaplanmasında çemberli örtü torba tekn ...Daha fazlası
ÖZETBu çalışmada, enginar yaprağı ekstraktının sardalya balığından yapılan kadınbudu köftelerinin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. 0.5, 1, 1.5 ve 2 oranında enginar yaprağı ekstraktı sardalya balığından üretilen kadınbudu köftelere ilave edilmiştir. Örnek gruplarının karşılaştırılması amacıyla ekstrakt eklenmeyen bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Örnekler 4 ºC’de 20 gün ve -18 ºC 5 ay süreyle depolanmıştır. 4 ºC depolanan köftelerde 0., 2., 4., 6., 8., 10., 12., 14., 16., 18. ve 20. günlerde, -18 ºC’de depolanan köftelerde 0., 1., 2., 3., 4. ve 5. ...Daha fazlası
Bu çalışmada, balık yemlerinde hayvansal protein kaynağı olarak kullanılan balık ununun buğday gluteni ile farklı oranlarda ikame edilerek pangasius (Pangasius hypophthalmus, S. 1878) balıklarında büyüme ve yem değerlendirme performansına olan etkileri incelenmiştir. Referans yemi olarak, balık unu % 42 oranında kullanılmış (BU42), diğer deneme yemlerinde ise balık unu oranı % 22 (BU22), % 12 (BU12) ve % 0 (BU0)’a kadar azaltılarak protein - yağ seviyesi yaklaşık % 45 protein, % 10 yağ olacak şekilde buğday gluteni ilave edilmiştir. Deneme yemleri ile 12 hafta boyunca 80 lt kapasiteli 12 adet ...Daha fazlası
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.