Filtreler
Filtreler
Bulunan: 35 Adet 0.002 sn
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Yayın Tarihi [3]
Yayın Dili [1]
ENSTİTÜLERİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kurum Koleksiyonu
Erişime Açık

Türkiye'nin Ege Denizi kıyılarında dağılım gösteren trakonya balığı trachinus radiatus cuvier, 1829'nın bazı biyo-ekolojik özellikleri

Akşar, Ozan Akan

ÖZETBu çalışmada, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında dağılım gösteren Trakonya balığı Trachinus radiatus Cuvier, 1829'nın bazı biyo-ekolojik özellikleri tespit edilmiştir. Temmuz 2018 - Haziran 2019 tarihleri arasında, İzmir Su Ürünleri Halinden mevsimsel olarak toplamda 266 adet birey temin edilmiştir. Elde edilen bireylerin büyüme, üreme ve beslenme özellikleri belirlenmiştir. Bireylere ait minimum, maksimum ve ortalama total boyları sırası ile 18,90 cm, 50,50 cm ve 34,40 ± 4,46 cm’dir. Bireylerin minimum, maksimum ve ortalama ağırlıkları ise sırasıyla 63,62 g, 1373,30 g ve 446,44 ± 191, ...Daha fazlası

Erişime Açık

Ege denizi küçük ölçekli balıkçılığının sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilmesi

Birkan, Rıza

ÖZETBu çalışmanın amacı Ege Denizi’ndeki küçük ölçekli balıkçılık yapan balıkçılarınsosyo-demografik durumlarını ve karşılaştıkları başlıca sorunları tespit etmektir. Veriler, 2018 yılında küçük ölçekli balıkçılar ile yüz yüze yapılan anketler ile 3 alt bölgeden (Kuzey Ege, Orta Ege ve Güney Ege) (n190) temin edilmiştir. Anketler ile balıkçı teknelerinin genel özellikleri, balıkçıların demografik özellikleri, balıkçılık aktivitesi için yaptıkları masraflar, birim çabaya düşen av miktarı ve başlıca sorunlar hakkında verilere ulaşılmıştır. Ayrıca, aynı araştırma alanında daha önceden yapılmış ça ...Daha fazlası

Erişime Açık

Palmiye budama atıklarından plastik kompozit üretimi

Karaman, Fatih Cafer

ÖZETPalmiye ağaçlarının peyzaj amaçlı süs bitkisi olarak kullanıldığı İzmir ilinde kış aylarında yapılan budama faaliyetleri sonucunda önemli miktarda atık elde edilmektedir. Budama atıkları değerlendirilmediği için önemli miktardaki lignoselülozik metaryal zayi olmaktadır. Palmiye ağacı budama atıkları ile termoplastik malzemeler bir araya getirilerek çevremiz ve endüstri açısından önemli bir geri kazanım elde edilebileceği düşünülmektedir.Palmiye ağacı budama atıkları İzmir ilinde bol miktarda bulunan ve henüz kompozit endüstrisinde kullanılmayan bitkisel atıklardır. Palmiye ağacı budama atı ...Daha fazlası

Erişime Açık

Enginar sapı ve pirinç kabuğu katkılı hibrit polimerik kompozitlerin üretilmesi ve karakterizasyonu

Gamsız, Kenan

ÖZETEkonomisi büyük ölçekte tarıma dayalı ülkelerde, tarımsal ürünlerin hasatı sonrası ve elde edilen tarımsal ürünlerin işlenmesi sırasında tarımsal atıklar ortaya çıkmaktadır. Enginar sapı, pirinç kabuğu gibi lignoselülozik esaslı atıklar, tarımsal atıklar sınıfına girmektedir. Tarımsal atıklardan elde edilen partiküller ile termoplastik malzemeler bir araya getirilerek çevremiz ve endüstri için önemli bir geri kazanım elde edilebilmektedir. Enginar sapı ve pirinç kabuğu ülkemizde bol miktarda bulunan ve kompozit sektöründe henüz kullanılmayan tarımsal atıklardır. Kompozit malzemeleri günümü ...Daha fazlası

Erişime Açık

Rehabilitation system design to strength muscle activity on lower arm extremity using real time EMG data Gerçek zamanlı EMG verilerini kullanarak alt kol kas aktivitesini güçlendiren rehabilitasyon sistem tasarımı

Bayraktar, Mutlu

ABSTRACTMedical rehabilitation methods aim to restore limb functions lost as result of illness,accident or injury. Nowadays, rehabilitation processes have been supported byelectromyography (EMG) data in harmony with the developing technology. EMG isa method of measuring electrical signals taken from nerve and muscles by usingsurface, intramuscular and/or needle electrodes. In this thesis, the lower arm musclerehabilitation system was designed to strengthen the lower arm muscle activity viaobtaining real time EMG data from its muscle surface. It is aimed to increased handfunctions by repeating ...Daha fazlası

Erişime Açık

Çimento sektöründe uygulanan iş sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarının incelenmesi ve değerlendirilmesi

Çelik, Naz

ÖZETBetonun en önemli hammaddesi olan çimentonun üretimi, başta inşaat sektörü olmak üzere hazır betonun kullanıldığı tüm alanlarda büyük önem taşır.Çimento, kullanım alanının çeşitliliği nedeni ile, ülkemizde ve dünyada, üretimine en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden birisidir. Bu ihtiyaç da zorlu üretim koşullarında, durmaksızın çalışan fabrikalarda, daha fazla iş kazası ihtimalini beraberinde getirmektedir. Ayrıca çimento üretiminde kullanılan makine ve ekipmanların, büyüklüğü ve çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda fabrikalarda olacak iş kazalarının ciddi sonuçlar doğurabileceği ön görüle ...Daha fazlası

Erişime Açık

8.8 kalite sınıfındaki bağlantı elemanlarının mikro alaşımlı çelikler kullanılarak ışıl işlemsiz üretilmesi

Yavuzbarut, Tayfur

ÖZETSoğuk şekillendirme, endüstride yaygın olarak kullanılan bir üretim şeklidir. Bu üretim şekli, iş parçasının yatay halde bulunan hareketli ve sabit kalıplar arasında dövülerek şekillendirilmesini sağlamaktadır.Otomotiv sektöründe kullanılan bağlantı elemanlarının kullanıldıkları kritik yerler itibariyle yüksek dayanıma sahip olmaları istenmektedir. Bu nedenle bağlantı elemanlarının tasarımında kritik öneme sahip faktörlerden en önemlisi, bağlantı elemanının yüksek mukavemet değerlerine sahip kalite standartıdırSUMMARYCold forming process is a type of production that commonly used in indust ...Daha fazlası

Erişime Açık

Hemiselüloz kökenli sürdürülebilir biyokompozit filmlerin üretimi

Irmak, Sezen

ÖZET Dünyada fosil kaynakların kullanılması sonucu ortaya çıkan çevresel sorunlar ile birlikte sürdürülebilir olmayan kaynakların tükenmeye başlaması yenilenebilir kaynaklardan elde edilen çevreye duyarlı alternatif kompozit malzemelerin geliştirilmesi en önemli araştırma konularından biri haline gelmiştir. Bunun yansıra dünya nüfusunun artışına bağlı olarak yenilenebilir kaynaklardan biyobozunabilen gıda ambalaj materyaline talep hızlı bir artış göstermektedir. Lignoselülozik biyokütle sürdürülebilir olması ve düşük maliyetli olması nedeniyle, fosil kaynakların yerine geçebilecek en umut vade ...Daha fazlası

Erişime Açık

Atıksu arıtma tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Occupational health and safety practices in wastewater treatment plants

Adıgüzel, İpek

ÖZETSon 30 yılda, atıksu arıtma tesislerinin sayısı beklenenden fazla artmıştır ve sayıları giderek artmaya devam etmektedir. Bu tesisler hem çalışma ortamı hem de fiziksel yapıları nedeniyle çalışanların çeşitli hastalıklara ve ciddi iş kazalarına maruz kalabilecekleri tesislerdir. Bu araştırmada iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili önemli tanımlar, temel ilkeler ile farklı risk değerlendirme metotları üzerinde durulmuştur. Atıksu arıtma tesislerinde çalışanların güvenliğini ve sağlığını tehdit eden fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik riskler ortaya çıkartılmıştır. Kemalpaşa Organize San ...Daha fazlası

Erişime Açık

Farklı yem tipleri ve yemleme sıklıklarının kiraz karideslerde (neocaridina davidi) büyüme performansı, kabuk değiştirme frekansı, üreme verimi ve karapas renklenmesi üzerine etkileri

Elmas, Sercan

ÖZETGünümüzde evcil hayvan dükkanlarının yanı sıra, e-ticaret sitelerinden de kolaylıkla akvaryum canlılarının satışı mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla erişebilirliğin artması sonucu, akvaristlerin de canlı çeşitliliği genişlemiştir. Akvaryum sektöründe yükselen taleple birlikte, balık dışındaki diğer canlılara olan ilgi artmıştır. Özellikle nano akvaryum sistemlerinin ortaya çıkması sonucu olarak tatlı su karideslerinin ithalat ve üretim faaliyetlerinde de yükselmeler olmuştur. Ancak bir canlının akvaryum ortamında yaşatılabilmesinin en temel gereksinimi düzenli bir besleme rejimidir. Akvary ...Daha fazlası

Erişime Açık

Balık yan ürünlerinden elde edilen kolajen içeren meyve aromalı toz içecek yapımı ve bazı özelliklerinin tespiti

Aras, Ceren

ÖZETBu çalışmada, morina balığı (Godus morhua) derisinden elde edilen ticari deniz kolajeninin farklı oranlarda (Kontrol, 0.5, 1, 2.5, 5, 7) meyve aromalı toz içeceğe formüle edilmesi ile insan tüketimi açısından tat, koku, yapı, renk, görünüm bakımından duyusal kabul standardının belirlenmesi, balık yan ürünlerinin fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesi, zaman içerisinde insan vücudunda azalma gösteren kolajen yapının onarımını büyük ölçüde destekleyen Tip 1 Balık Kolajeninin, günlük tüketim alışkanlığı içerisine girebilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 0 (kontrol), 0,5, 1, 2,5, 5 ve 7 oranlar ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms