İzmir Körfezinde Bulunan Akivadeslerin (Ruditapes decussatus Linnaeus, 1758) Aylık Olarak Biyokimyasal Kompozisyonunun ve Mikrobiyal Yükünün Belirlenmesi

İzmir Körfezi İnciraltı mevkii, Türkiye kıyılarının önemli yerli akivades (Ruditapes decussatus) üretim bölgelerinden bir tanesidir. Bu çalışmada aylık olarak akivades örneklerinin et verimleri, kondisyon indeksleri, biyokimyasal kompozisyonları ve mikrobiyal içerikleri ile suyun bazı fizikokimyasal parametreleri ve mikrobiyal kontaminasyonu değerlendirilmiştir. Çalışma periyodu boyunca et verimleri (EV) %29,87 ve %42,34 aralığında; kondisyon indeksi (Kİ) ise %11,92 ve %19,50 aralığında tespit edilmiştir. Çalışmada aylara göre elde edilen karbonhidrat (glikojen)sonuçları incelendiğinde %4,37 ile %6,48 değiştiği ve değerler arasındaki farkın önemli olduğu görülmüştür (p<0,05). Ham yağ değerleri en düşük %1,11 ile Ağustos ayında; en yüksek %1,89 ile Ekim ayında tespit edilmiştir. Aylık olarak tespit edilen yağ değerlerindeki farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur (p<0,05). Çalışma sonucunda protein miktarlarının genel olarak benzerlik gösterdiği ve en düşük protein değeri %11,31 ile Aralık ayında, en yüksek protein değeri ise Haziran ayında %12,44 olarak tespit edilmiştir. Akivades etleri ve su örnekleri mikrobiyal açıdan aylık olarak incelenmiştir. Et
örneklerinde toplam mezofil aerob bakteri sayısı 2,7-5,6 log kob/g aralığında bulunmuştur. Bakteri sayısının sonbahar ve kış aylarında diğer aylara göre nispeten daha yüksek olduğu görülmüştür. Su örnekleri için toplam mezofil aerob bakteri sayısı 1,94-3,53 log kob/200mL aralığında ölçülmüştür. Su örnekleri için Enterococcus spp. sayısı ise <1,0-2,8x102 kob/200mL olarak tespit edilmiştir. Çalışmada hem et örneklerinde hem de su örneklerinde Escherichia coli, Vibrio parahaemolyticus ve
Salmonella spp. tespit edilememiştir.


Süreli Ambargo
Görüntülenme
1
02.09.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
02.09.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
19 Eylül 2024 12:12
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Süreli Ambargo
Şu tarihte dosyalar erişime açılacaktır : 25.02.2025
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
İzmir Körfezinde Bulunan Akivadeslerin (Ruditapes decussatus Linnaeus, 1758) Aylık Olarak Biyokimyasal Kompozisyonunun ve Mikrobiyal Yükünün Belirlenmesi
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Fettah Gündüz
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
Fatma Öztürk
Yayıncı
(dc.publisher)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Doktora Tezi
Özet
(dc.description.abstract)
İzmir Körfezi İnciraltı mevkii, Türkiye kıyılarının önemli yerli akivades (Ruditapes decussatus) üretim bölgelerinden bir tanesidir. Bu çalışmada aylık olarak akivades örneklerinin et verimleri, kondisyon indeksleri, biyokimyasal kompozisyonları ve mikrobiyal içerikleri ile suyun bazı fizikokimyasal parametreleri ve mikrobiyal kontaminasyonu değerlendirilmiştir. Çalışma periyodu boyunca et verimleri (EV) %29,87 ve %42,34 aralığında; kondisyon indeksi (Kİ) ise %11,92 ve %19,50 aralığında tespit edilmiştir. Çalışmada aylara göre elde edilen karbonhidrat (glikojen)sonuçları incelendiğinde %4,37 ile %6,48 değiştiği ve değerler arasındaki farkın önemli olduğu görülmüştür (p<0,05). Ham yağ değerleri en düşük %1,11 ile Ağustos ayında; en yüksek %1,89 ile Ekim ayında tespit edilmiştir. Aylık olarak tespit edilen yağ değerlerindeki farklılığın istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur (p<0,05). Çalışma sonucunda protein miktarlarının genel olarak benzerlik gösterdiği ve en düşük protein değeri %11,31 ile Aralık ayında, en yüksek protein değeri ise Haziran ayında %12,44 olarak tespit edilmiştir. Akivades etleri ve su örnekleri mikrobiyal açıdan aylık olarak incelenmiştir. Et örneklerinde toplam mezofil aerob bakteri sayısı 2,7-5,6 log kob/g aralığında bulunmuştur. Bakteri sayısının sonbahar ve kış aylarında diğer aylara göre nispeten daha yüksek olduğu görülmüştür. Su örnekleri için toplam mezofil aerob bakteri sayısı 1,94-3,53 log kob/200mL aralığında ölçülmüştür. Su örnekleri için Enterococcus spp. sayısı ise <1,0-2,8x102 kob/200mL olarak tespit edilmiştir. Çalışmada hem et örneklerinde hem de su örneklerinde Escherichia coli, Vibrio parahaemolyticus ve Salmonella spp. tespit edilememiştir.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2024-09-02
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2025-02-25
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2024
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Ruditapes decussatus
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Akivades
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/11469/4176
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms