AMELİYAT ÖNCESİ AÇLIK SÜRESİNİN KONFORA ETKİSİNİN KOLCABA’NIN KONFOR KURAMINA GÖRE İNCELENMESİ

Amaç: Bu araştırmanın amacı, hastaların ameliyat öncesi açlık sürelerinin konfor düzeylerine etkisinin Kolcaba’nın Konfor Kuramına göre incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve ilişki arayıcı türde olan bu araştırma, bir devlet hastanesinin cerrahi kliniklerinde, Haziran-Kasım 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, hastanenin cerrahi kliniklerinde araştırmanın yapıldığı tarihler arasında yatan ve örnekleme alınma ölçütlerini karşılayan hastalar oluşturmuştur. Araştırmaya 267 hasta dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri Hasta Bilgi Formu ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların ameliyat öncesi sıvı gıda açlık süreleri ortalama 12.12±2.43 saat, katı gıda açlık süreleri ise ortalama 14.57±2.74 saat bulunmuştur. Genel Konfor Ölçeği duygu alt boyutları puan ortalamaları 2.59-2.67 arasında; bağlam alt boyutları puan ortalamaları 2.33-2.93 arasında ve tüm ölçek puan ortalaması 2.63±0.36 olarak hesaplanmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve ASA skorunun, tüm ölçek puan ortalamasını etkilediği bulunmuştur (p<0.05). Hastaların ameliyat öncesi katı gıda açlık süreleri ile tüm ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=-0.129, p=0.036). Hastaların ameliyat öncesi sıvı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük, bağlam alt boyutlarından fiziksel, çevresel ve sosyokültürel alt boyut; katı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük; bağlam alt boyutlarından fiziksel, çevresel ve sosyokültürel alt boyut ve tüm ölçek puan ortalamalarında azalmaya neden olduğu gösterilmiştir (p<0.05). Sonuç: Hastaların ameliyat öncesi hem sıvı hem katı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük, bağlam alt boyutlarından fiziksel, vi çevresel ve sosyokültürel alt boyut puan ortalamalarını azalttığı; katı gıda açlık sürelerindeki artışın ek olarak tüm ölçek puan ortalamalarını azalttığı görülmüştür.

Erişime Açık
Görüntülenme
1
27.03.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
27.03.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
17 Nisan 2024 17:05
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
AMELİYAT ÖNCESİ AÇLIK SÜRESİNİN KONFORA ETKİSİNİN KOLCABA’NIN KONFOR KURAMINA GÖRE İNCELENMESİ
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Aslınur TEPEKAYA
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
Deniz ŞANLI
Yayıncı
(dc.publisher)
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hastaların ameliyat öncesi açlık sürelerinin konfor düzeylerine etkisinin Kolcaba’nın Konfor Kuramına göre incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve ilişki arayıcı türde olan bu araştırma, bir devlet hastanesinin cerrahi kliniklerinde, Haziran-Kasım 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, hastanenin cerrahi kliniklerinde araştırmanın yapıldığı tarihler arasında yatan ve örnekleme alınma ölçütlerini karşılayan hastalar oluşturmuştur. Araştırmaya 267 hasta dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri Hasta Bilgi Formu ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların ameliyat öncesi sıvı gıda açlık süreleri ortalama 12.12±2.43 saat, katı gıda açlık süreleri ise ortalama 14.57±2.74 saat bulunmuştur. Genel Konfor Ölçeği duygu alt boyutları puan ortalamaları 2.59-2.67 arasında; bağlam alt boyutları puan ortalamaları 2.33-2.93 arasında ve tüm ölçek puan ortalaması 2.63±0.36 olarak hesaplanmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum ve ASA skorunun, tüm ölçek puan ortalamasını etkilediği bulunmuştur (p<0.05). Hastaların ameliyat öncesi katı gıda açlık süreleri ile tüm ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=-0.129, p=0.036). Hastaların ameliyat öncesi sıvı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük, bağlam alt boyutlarından fiziksel, çevresel ve sosyokültürel alt boyut; katı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük; bağlam alt boyutlarından fiziksel, çevresel ve sosyokültürel alt boyut ve tüm ölçek puan ortalamalarında azalmaya neden olduğu gösterilmiştir (p<0.05). Sonuç: Hastaların ameliyat öncesi hem sıvı hem katı gıda açlık sürelerindeki artışın, duygu alt boyutlarından ferahlama ve üstünlük, bağlam alt boyutlarından fiziksel, vi çevresel ve sosyokültürel alt boyut puan ortalamalarını azalttığı; katı gıda açlık sürelerindeki artışın ek olarak tüm ölçek puan ortalamalarını azalttığı görülmüştür.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2024-03-27
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-03-27
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2023
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Ameliyat öncesi bakım
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Ameliyat öncesi dönem
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Hasta konforu
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Perioperatif hemşirelik
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/11469/4054
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms