Fıstık Çamı (Pinus pinea L.) Türünün İklim Değişikliğine Bağlı Yayılış Alanları Değişiminin Sosyo-Ekonomik Etkileri

Fıstık çamı, ekonomik açıdan katma değeri yüksek bir bitki olmakla birlikte, iklim değişikliklerine bağlı olarak gelecekteki coğrafi dağılımının nasıl şekilleneceği ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek sosyo-ekonomik sorunlar belirsizdir. Bu çalışmada fıstık çamının günümüz ve gelecekteki yayılış alanlarının maksimum entropi yaklaşımı (Maxent 3.4.1.) ile tespit edilmesi ve bu yayılış alanların karşılaştırılarak gelecekteki dağılımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek ekolojik ve sosyo-ekonomik sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada türe ait var verileri, türün yayılış gösterdiği alanlardan koordinat alınarak ve literatür kullanılarak elde edilmiştir. Günümüz ve gelecek yayılış alanlarının tahmini için CNRM ESM2-1 iklim modeli ve WorldClim (sürüm 2.1) veri tabanından elde edilen biyoiklimsel değişkenler kullanılmıştır. Yüksek korelasyonu ve çoklu doğrusallığı önlemek için, 19 biyoiklimsel değişkene Pearson Korelasyon analizi yapılarak 9 değişkene indirgenmiştir. Modelleme için, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin Altıncı Değerlendirme Raporunda paylaşılan SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 ve SSP5-8.5 iklim değişikliği senaryoları ile 2041-2060 ve 2081-2100 periyotları kullanılmıştır. Modelin performansı için ROC (Receiving Operator Curve) analizi yapılmış ve ROC eğrisi altında kalan AUC (Area Under the Receiving Operator Curve) değeri kullanılarak değerlendirilmiştir. Biyoiklimsel değişkenlerin modele katkısını belirlemek için MaxEnt programında Jackknife testi yapılmıştır. Ayrıca, tür için tahmin edilen günümüz ve gelecekteki potansiyel yayılış alanları arasındaki alansal ve konumsal farklar değişim analizi
yapılarak belirlenmiştir.
Çalışma bulgularına göre, AUC=0,944 olup, elde edilen model oldukça yüksek bir
tahmin gücüne sahiptir. Jackknife testi sonuçlarına göre, modele en fazla sırasıyla
BIO19 (En soğuk mevsimin yağış miktarı), BIO6 (En soğuk ayın en düşük sıcaklığı)
ve BIO (Mevsimsel sıcaklık (standart sapma x 100)) biyoklimatik değişkenleri katkı
sağlamaktadır. Tahmin modeli, fıstık çamının coğrafi dağılım alanlarının azalacağı,
kuzeye ve daha yüksek rakımlara doğru değişeceği öngörüsünde bulunmaktadır. Bu
durumun ekosistem hizmetlerinde kayıplara, orman yangınları riskinin artmasına ve
gelirlerin azalmasına neden olabileceği de değerlendirilmektedir. Potansiyel habitat
dağılımına ilişkin mevcut ve gelecek tahminleriyle oluşturulan haritalar her türlü
arazi kullanımı, kırsal kalkınma amaçlı ağaçlandırma, ekolojik restorasyon ve
koruma ile ilgili çalışmalarda kullanılabilir. Bu nedenlerden dolayı fıstık çamından
yararlanan ülkelerin arazi kullanım planlamalarında iklim değişikliği etkilerini
dikkate almaları ve iklim değişikliğine uyum konusuna önem vermeleri
önerilmektedir.

Süreli Ambargo
Görüntülenme
7
23.02.2024 tarihinden bu yana
İndirme
1
23.02.2024 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
17 Nisan 2024 17:05
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Süreli Ambargo
Şu tarihte dosyalar erişime açılacaktır : 27.08.2024
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Fıstık Çamı (Pinus pinea L.) Türünün İklim Değişikliğine Bağlı Yayılış Alanları Değişiminin Sosyo-Ekonomik Etkileri
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Merve Karayol
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
Ayhan Akyol
Yayıncı
(dc.publisher)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
Fıstık çamı, ekonomik açıdan katma değeri yüksek bir bitki olmakla birlikte, iklim değişikliklerine bağlı olarak gelecekteki coğrafi dağılımının nasıl şekilleneceği ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek sosyo-ekonomik sorunlar belirsizdir. Bu çalışmada fıstık çamının günümüz ve gelecekteki yayılış alanlarının maksimum entropi yaklaşımı (Maxent 3.4.1.) ile tespit edilmesi ve bu yayılış alanların karşılaştırılarak gelecekteki dağılımına bağlı olarak ortaya çıkabilecek ekolojik ve sosyo-ekonomik sorunların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada türe ait var verileri, türün yayılış gösterdiği alanlardan koordinat alınarak ve literatür kullanılarak elde edilmiştir. Günümüz ve gelecek yayılış alanlarının tahmini için CNRM ESM2-1 iklim modeli ve WorldClim (sürüm 2.1) veri tabanından elde edilen biyoiklimsel değişkenler kullanılmıştır. Yüksek korelasyonu ve çoklu doğrusallığı önlemek için, 19 biyoiklimsel değişkene Pearson Korelasyon analizi yapılarak 9 değişkene indirgenmiştir. Modelleme için, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin Altıncı Değerlendirme Raporunda paylaşılan SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 ve SSP5-8.5 iklim değişikliği senaryoları ile 2041-2060 ve 2081-2100 periyotları kullanılmıştır. Modelin performansı için ROC (Receiving Operator Curve) analizi yapılmış ve ROC eğrisi altında kalan AUC (Area Under the Receiving Operator Curve) değeri kullanılarak değerlendirilmiştir. Biyoiklimsel değişkenlerin modele katkısını belirlemek için MaxEnt programında Jackknife testi yapılmıştır. Ayrıca, tür için tahmin edilen günümüz ve gelecekteki potansiyel yayılış alanları arasındaki alansal ve konumsal farklar değişim analizi yapılarak belirlenmiştir. Çalışma bulgularına göre, AUC=0,944 olup, elde edilen model oldukça yüksek bir tahmin gücüne sahiptir. Jackknife testi sonuçlarına göre, modele en fazla sırasıyla BIO19 (En soğuk mevsimin yağış miktarı), BIO6 (En soğuk ayın en düşük sıcaklığı) ve BIO (Mevsimsel sıcaklık (standart sapma x 100)) biyoklimatik değişkenleri katkı sağlamaktadır. Tahmin modeli, fıstık çamının coğrafi dağılım alanlarının azalacağı, kuzeye ve daha yüksek rakımlara doğru değişeceği öngörüsünde bulunmaktadır. Bu durumun ekosistem hizmetlerinde kayıplara, orman yangınları riskinin artmasına ve gelirlerin azalmasına neden olabileceği de değerlendirilmektedir. Potansiyel habitat dağılımına ilişkin mevcut ve gelecek tahminleriyle oluşturulan haritalar her türlü arazi kullanımı, kırsal kalkınma amaçlı ağaçlandırma, ekolojik restorasyon ve koruma ile ilgili çalışmalarda kullanılabilir. Bu nedenlerden dolayı fıstık çamından yararlanan ülkelerin arazi kullanım planlamalarında iklim değişikliği etkilerini dikkate almaları ve iklim değişikliğine uyum konusuna önem vermeleri önerilmektedir.
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
2024-02-23
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2024-08-27
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2024
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
İklim değişikliği
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Maxent
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Fıstık çamı
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
https://hdl.handle.net/11469/3877
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms