ÖZETBu çalışmada, konaklama işletmelerinde finansal planlama ve kontrol amaçlıkullanılan yönetimsel raporlar ve raporlama akışı belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde kullanılan yönetimsel rapor türlerini, içerdikleri bilgileri, oluşturulma ve sunum süreçlerini, ve yönetimsel raporların konaklama işletmeleri için önemini ortaya koymaktır. Bu amaçla, literatüre ve sektöre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Çalışma nitel araştırma deseninde, durum analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, altı yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yapılan yüzyüze mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcı seçimi için ölçüt örneklem metodu uygulanmıştır. Bulgular, tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma, İzmir’de faaliyette bulunan beş yıldızlı bir otelde gerçekleşmiştir.ABSTRACTThe present study attempts to ascertain a wide range of managerial reports and modernized reporting flow utilized in hospitality enterprises for financial planning and control. The purpose of the research is to identify managerial reports utilizing in hospitality enterprises, recognize data on these reports, reveal the process of creation and presentation, lastly, to reveal the importance of these reports for hospitality enterprises. In this context, it is aimed to contribute to both literature and hospitality enterprises. The research was designed in a qualitative study through the case study method. Data were collected from six managers with face-to-face interview technique by conducting to semi-structured interviewing form. In the selection of the participants, the criterion sampling method was adopted. Findings were evaluated with the thematic analysis technique. The research was conducted in a five-star hotel operating in Izmir.
Eser Adı (dc.title) | Managerial reporting in hospitality enterprises: case study of a five-star hotel operating in Izmir Konaklama işletmelerinde yönetimsel raporlama: İzmir’de faaliyet gösteren beş yıldızlı bir otelde durum analizi |
Eser Sahibi (dc.contributor.author) | Demirtaş, Ümit |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | supervisor: Assist. Prof. Seda Süer |
Yayıncı (dc.publisher) | Graduate School of Social Sciences |
Tür (dc.type) | Yüksek Lisans |
Açıklama (dc.description) | xii, 221 sayfa |
Açıklama (dc.description) | 29 cm. 1 CD |
Özet (dc.description.abstract) | ÖZETBu çalışmada, konaklama işletmelerinde finansal planlama ve kontrol amaçlıkullanılan yönetimsel raporlar ve raporlama akışı belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinde kullanılan yönetimsel rapor türlerini, içerdikleri bilgileri, oluşturulma ve sunum süreçlerini, ve yönetimsel raporların konaklama işletmeleri için önemini ortaya koymaktır. Bu amaçla, literatüre ve sektöre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Çalışma nitel araştırma deseninde, durum analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, altı yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yapılan yüzyüze mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcı seçimi için ölçüt örneklem metodu uygulanmıştır. Bulgular, tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma, İzmir’de faaliyette bulunan beş yıldızlı bir otelde gerçekleşmiştir.ABSTRACTThe present study attempts to ascertain a wide range of managerial reports and modernized reporting flow utilized in hospitality enterprises for financial planning and control. The purpose of the research is to identify managerial reports utilizing in hospitality enterprises, recognize data on these reports, reveal the process of creation and presentation, lastly, to reveal the importance of these reports for hospitality enterprises. In this context, it is aimed to contribute to both literature and hospitality enterprises. The research was designed in a qualitative study through the case study method. Data were collected from six managers with face-to-face interview technique by conducting to semi-structured interviewing form. In the selection of the participants, the criterion sampling method was adopted. Findings were evaluated with the thematic analysis technique. The research was conducted in a five-star hotel operating in Izmir. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 02.11.2022 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2022-11-02 |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2021 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | eng |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Turizm işletmeciliği |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Finansal Raporlar - Türkiye |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/11469/2754 |