ÖZETSon yıllarda gastronomi turizmi, ülke ekonomileri açısından oldukça önemli birkonuma gelmiştir. Bu önemin kavranmasıyla birlikte, turizm sektörünün ilgilipaydaşları turistlere seyahatleri süresince alternatif olanaklar sunma arayışınagirmişlerdir. Bu alternatiflerin önemli sayılan unsurlarından birisi de yerel yemek sunumu olarak ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin yerel yemeklere yönelik tutumlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin bir kısmı alan yazında Tüketim değerleri teorisi kapsamında ele alınmaktadır. Bu bağlamda oluşturulan alt değişkenler sosyal, kültürel, ekonomik, kişisel (duygu, tutum, inanç, sağlık endişesi vb.) faktörler olarak sınıflandırılmıştır. Bu faktörler hiç şüphesiz tüketicilerin tutumlarının yanında diğer tüketim davranışlarında da değişikliğe neden olmaktadır.Bu değişiklikler nedeniyle sektör paydaşları sürekli olarak tüketici memnuniyetini sağlama adına araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedirler. Netice olarak,memnun edilen tüketiciler ile birlikte etkileşim halinde bulundukları insanların da daimi ziyaretçi konumuna getirilerek ticari devamlılık sağlanması amaçlanmaktadır.Summary:In recent years, gastronomic tourism has become very important for national economies. Recognizing this importance, relevant stakeholders of the tourism sector have sought to provide tourists with alternative opportunities during their travels. One of the important elements of these alternatives is local food presentation. There are many factors affecting consumers' attitudes towards local dishes. Some of these factorsare discussed in the literature in the context of consumption values theory. Subvariables created in this context were classified as social, cultural, economic and personal (emotion, attitude, belief, health anxiety, etc.) factors. As a result of these changes, sector stakeholders carry out continuous research and development activities to ensure consumer satisfaction. As a result, it is aimed to ensure business continuity by bringing satisfied consumers together with the people they interact with as continuous visitors.
Eser Adı (dc.title) | Turistlerin yerel yiyecek tüketim değerinin tutum, destinasyon imajı ve davranışsal niyetleri üzerine etkileri: Gaziantep’te bir araştırma |
Eser Sahibi (dc.contributor.author) | Temiztürk, Serkan |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | Atilla Akbaba |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Tür (dc.type) | Yüksek Lisans |
Açıklama (dc.description) | 106 sayfa |
Açıklama (dc.description) | 29 cm. 1 CD |
Özet (dc.description.abstract) | ÖZETSon yıllarda gastronomi turizmi, ülke ekonomileri açısından oldukça önemli birkonuma gelmiştir. Bu önemin kavranmasıyla birlikte, turizm sektörünün ilgilipaydaşları turistlere seyahatleri süresince alternatif olanaklar sunma arayışınagirmişlerdir. Bu alternatiflerin önemli sayılan unsurlarından birisi de yerel yemek sunumu olarak ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin yerel yemeklere yönelik tutumlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin bir kısmı alan yazında Tüketim değerleri teorisi kapsamında ele alınmaktadır. Bu bağlamda oluşturulan alt değişkenler sosyal, kültürel, ekonomik, kişisel (duygu, tutum, inanç, sağlık endişesi vb.) faktörler olarak sınıflandırılmıştır. Bu faktörler hiç şüphesiz tüketicilerin tutumlarının yanında diğer tüketim davranışlarında da değişikliğe neden olmaktadır.Bu değişiklikler nedeniyle sektör paydaşları sürekli olarak tüketici memnuniyetini sağlama adına araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedirler. Netice olarak,memnun edilen tüketiciler ile birlikte etkileşim halinde bulundukları insanların da daimi ziyaretçi konumuna getirilerek ticari devamlılık sağlanması amaçlanmaktadır.Summary:In recent years, gastronomic tourism has become very important for national economies. Recognizing this importance, relevant stakeholders of the tourism sector have sought to provide tourists with alternative opportunities during their travels. One of the important elements of these alternatives is local food presentation. There are many factors affecting consumers' attitudes towards local dishes. Some of these factorsare discussed in the literature in the context of consumption values theory. Subvariables created in this context were classified as social, cultural, economic and personal (emotion, attitude, belief, health anxiety, etc.) factors. As a result of these changes, sector stakeholders carry out continuous research and development activities to ensure consumer satisfaction. As a result, it is aimed to ensure business continuity by bringing satisfied consumers together with the people they interact with as continuous visitors. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 26.10.2022 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2022-10-26 |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2020 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Gaziantep |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Gastronomi turizmi |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Gastronomy tourism |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Turist |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Tourist |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | https://hdl.handle.net/11469/2334 |