Bugünün ekonomisinde satış fiyatı eski döneme kıyasla daha çok işletmeler
değil, piyasa tarafından belirlenmektedir. Bilgiye ulaşımın kolay olması, rekabetin
artması ve tedarik zincirlerinde yaşanan küreselleşme ise; bu değişimin sebepleri
arasında sayılabilmektedir. İşletmelerin karlılık açısından kontrol edebildikleri tek
parametrenin maliyetleri olduğu düşünüldüğünde, bu maliyeti oluşturan tüm
süreçlerinin verimlilikleri de daha fazla önem kazanmıştır. Bir başka deyişle süreçlerini
etkin ve verimli şekilde yürütebilen işletmeler, bugünkü ekonomik koşullarda rekabet
edebilmekte; diğerleri ise kısa dönemde elde ettikleri başarılarını kalıcı
kılamamaktadırlar.
Bu bağlamda çalışmanın amacı; üstün başarı elde etmek, varlığı sürdürebilmek
ve karı uzun dönemde maksimum seviyede tutabilmek açısından işletmelerin
uygulayacakları Altı Sigma Süreç İyileştirme Yönteminin gerekliliğini örnek bir
uygulama çerçevesinde açıklamaya çalışmaktır.
Çalışmanın birinci bölümünde süreç ve süreç yönetimi kavramları
tanımlanmakta; süreç yönetiminin amaçlarına yer verilmekte, süreç performanslarının
kalıcı olmasını sağlayan süreç iyileştirme açıklanmakta ve Toplam Kalite Yönetimi
(TKY), Kaizen, Altı Sigma, Tam Zamanında Üretim, Yalın Yönetim ve Poka Yoke
şeklindeki süreç iyileştirme yöntemleri incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde
Altı Sigma ve tarihsel gelişiminden söz edilmekte; tanımlama, ölçme, analiz, iyileştirme
ve kontrol (TÖAİK) başlıklarından oluşan Altı Sigma uygulama yöntemlerine yer
verilmekte, Türkiyedeki ve Dünyadaki Altı Sigma uygulamaları açıklanmaktadır.
Üçüncü ve son bölümde ise; Altı Sigma uygulayan bir pizza firmasına yönelik
araştırmanın amacı ve önemi, söz konusu firmaya ilişkin bilgiler, problem tanımı ve
firmada uygulanan Altı Sigma yöntemi ile sağladığı kazanımlar ifade edilmektedir.
Eser Adı (dc.title) | Süreç iyileştirme yöntemleri ve altı sigma uygulamaları bir işletme örneği |
Eser Sahibi (dc.contributor.author) | Söyü Eren, Nurgül |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | Evrim MAYATÜRK AKYOL |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Tür (dc.type) | Yüksek Lisans |
Özet (dc.description.abstract) | Bugünün ekonomisinde satış fiyatı eski döneme kıyasla daha çok işletmeler değil, piyasa tarafından belirlenmektedir. Bilgiye ulaşımın kolay olması, rekabetin artması ve tedarik zincirlerinde yaşanan küreselleşme ise; bu değişimin sebepleri arasında sayılabilmektedir. İşletmelerin karlılık açısından kontrol edebildikleri tek parametrenin maliyetleri olduğu düşünüldüğünde, bu maliyeti oluşturan tüm süreçlerinin verimlilikleri de daha fazla önem kazanmıştır. Bir başka deyişle süreçlerini etkin ve verimli şekilde yürütebilen işletmeler, bugünkü ekonomik koşullarda rekabet edebilmekte; diğerleri ise kısa dönemde elde ettikleri başarılarını kalıcı kılamamaktadırlar. Bu bağlamda çalışmanın amacı; üstün başarı elde etmek, varlığı sürdürebilmek ve karı uzun dönemde maksimum seviyede tutabilmek açısından işletmelerin uygulayacakları Altı Sigma Süreç İyileştirme Yönteminin gerekliliğini örnek bir uygulama çerçevesinde açıklamaya çalışmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde süreç ve süreç yönetimi kavramları tanımlanmakta; süreç yönetiminin amaçlarına yer verilmekte, süreç performanslarının kalıcı olmasını sağlayan süreç iyileştirme açıklanmakta ve Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Kaizen, Altı Sigma, Tam Zamanında Üretim, Yalın Yönetim ve Poka Yoke şeklindeki süreç iyileştirme yöntemleri incelenmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde Altı Sigma ve tarihsel gelişiminden söz edilmekte; tanımlama, ölçme, analiz, iyileştirme ve kontrol (TÖAİK) başlıklarından oluşan Altı Sigma uygulama yöntemlerine yer verilmekte, Türkiyedeki ve Dünyadaki Altı Sigma uygulamaları açıklanmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise; Altı Sigma uygulayan bir pizza firmasına yönelik araştırmanın amacı ve önemi, söz konusu firmaya ilişkin bilgiler, problem tanımı ve firmada uygulanan Altı Sigma yöntemi ile sağladığı kazanımlar ifade edilmektedir. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 09.05.2017 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2017-05-09 |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2017 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Sosyal Bilimler |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Süreç Yönetimi |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Süreç İyileştirme |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Altı Sigma |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Social Sciences |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Process management |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Process improvement |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Six Sigma |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | Http://hdl.handle.net/11469/694 |