Su canlıları insan besininin önemli bir kısmını oluşturduğu gibi birçok alanda kullanılan önemi bir hammaddedir. Su ürünleri denilince ilk akla gelen balık olmasına rağmen, dünyada birçok ülke besinsel değerinin yüksek olmasından dolayı balık dışında diğer su ürünlerinden de faydalanma yoluna gitmişlerdir. Dünyada balık dışında değerlendirilen su ürünlerinden birisi de denizanasıdır. Denizanası binlerce yıldır ticari amaçla Uzakdoğu ülkeleri(Çin) tarafından önemli bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır ve her yıl kendi iç pazarında 58 bin ton denizanası tüketmektedir. Yarı kurutulmuş denizanası Asya ülkelerinde oldukça popüler olup, milyonlarca dolarlık deniz ürünleri ticaretini temsil etmektedir. Denizanasının besleyici değeri olduğu gibi tıbbi açıdan da önemli bir gıda maddesidir. Denizanasının %95’i su, %4’ü protein, %1’i de tuzdan oluşmaktadır. Bu nedenle diyabet, obezite hastaları gibi sağlık problemi yaşayan insanların beslenmelerinde kullanılabilen en iyi gıda maddesidir. Bu amaçla denizanasının gıda maddesi üzerine yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir.
Denizanasının kollajen ekstraksiyonuyla sağlık ve güzellik alanında da pek çok kullanım alanı sağlamaktadır.
Ayrıca, hobi alanında da gelişim gösteren ev ve iş yerlerinde denizanaları akvaryumları son dönemde popüler olmaya başlamıştır.
Bazı denizanalarında görülen biyolominesans sağlayan GFP proteini ile diğer canlılar üzerinde in vivo’da gözlenemeyen birçok olay ortaya çıkartılmıştır. Son yıllarda GFP transgenik bitki ve hayvanlara gen aktarımında marker olarak da kullanılmaktadır. GFP’nin önümüzdeki yıllarda daha çok yeni kullanım alanlarının bulunacağı ve ülkemiz denizlerinde de gelişen birçok deniz organizmasının farklı amaçlar için değerlendirilmesi yönünde çalışmaların başlatılması gerektiği inancındayız.
Eser Adı (dc.title) | Denizanalarının farklı alanlarda değerlendirilmesi (Cnidaria = Coelenterata) |
Eser Sahibi (dc.contributor.author) | Taşer, Yiğit |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | Mustafa ALPARSLAN |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi |
Tür (dc.type) | Yüksek Lisans |
Özet (dc.description.abstract) | Su canlıları insan besininin önemli bir kısmını oluşturduğu gibi birçok alanda kullanılan önemi bir hammaddedir. Su ürünleri denilince ilk akla gelen balık olmasına rağmen, dünyada birçok ülke besinsel değerinin yüksek olmasından dolayı balık dışında diğer su ürünlerinden de faydalanma yoluna gitmişlerdir. Dünyada balık dışında değerlendirilen su ürünlerinden birisi de denizanasıdır. Denizanası binlerce yıldır ticari amaçla Uzakdoğu ülkeleri(Çin) tarafından önemli bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır ve her yıl kendi iç pazarında 58 bin ton denizanası tüketmektedir. Yarı kurutulmuş denizanası Asya ülkelerinde oldukça popüler olup, milyonlarca dolarlık deniz ürünleri ticaretini temsil etmektedir. Denizanasının besleyici değeri olduğu gibi tıbbi açıdan da önemli bir gıda maddesidir. Denizanasının %95’i su, %4’ü protein, %1’i de tuzdan oluşmaktadır. Bu nedenle diyabet, obezite hastaları gibi sağlık problemi yaşayan insanların beslenmelerinde kullanılabilen en iyi gıda maddesidir. Bu amaçla denizanasının gıda maddesi üzerine yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Denizanasının kollajen ekstraksiyonuyla sağlık ve güzellik alanında da pek çok kullanım alanı sağlamaktadır. Ayrıca, hobi alanında da gelişim gösteren ev ve iş yerlerinde denizanaları akvaryumları son dönemde popüler olmaya başlamıştır. Bazı denizanalarında görülen biyolominesans sağlayan GFP proteini ile diğer canlılar üzerinde in vivo’da gözlenemeyen birçok olay ortaya çıkartılmıştır. Son yıllarda GFP transgenik bitki ve hayvanlara gen aktarımında marker olarak da kullanılmaktadır. GFP’nin önümüzdeki yıllarda daha çok yeni kullanım alanlarının bulunacağı ve ülkemiz denizlerinde de gelişen birçok deniz organizmasının farklı amaçlar için değerlendirilmesi yönünde çalışmaların başlatılması gerektiği inancındayız. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 2017-05-04T11:03:12Z |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2017-05-04 |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2017 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Su ürünleri_Denizanası |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Seafoods_Cnidaria |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Coelenterata |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | Http://hdl.handle.net/11469/679 |