Sekkaki’nin sarf’taki metodu

İnsanın iki özelliği vardır, birisi düşünce diğeri ise beyan’dır. Bu beyan’ın anahtarı kelime’dir; kelime yapısıyla ilgilenen ilim de sarftır.
Sarf, kelimenin değişik hey’etlerinin farklı ve çeşitli manaları için kullanılmasıyla ilgilenen Arapçanın bir dalıdır. Birinci amacı dili telaffuz ederken hatalardan korumak; ikincisi de dil hazinesini zenginleştirmektir.
Ünlü âlim ve dilci Sekkâkî dev eseri “Miftâḥu’l-‘ulûm’”un ilk bölümünde sarf ilmini özel ve yeni bir metotla incelemiştir. Ayrıca Sekkâkî dili; sarf, iştikāk, nahiv, belâgat, mantık ve aruz dallarıyla bir bütün olarak sunmuştur.
Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte sarf ilminin tarifi, konusu, kurucusu, ehemmiyeti, dilin diğer dallarıyla ilişkisi, kaynakları ve öne çıkan metotları gözden geçirilmiştir.
Birinci bölümde Sekkâkî’nin hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur.
İkinci bölümde Sekkâkî’nin sarftaki metodu izah edilmiştir. Sekkâkî sarfı üç fasılda (bölüm) inceler. Birinci fasılda kısaca sarf ilminin tarifini verir. İkinci fasılda sarf ilmine ulaşma yolunu belirtir. Bu yol iki bâbdan oluşur. Birinci bâbda harflere ait konuları incelemiş, ikinci bâbda da kelime hey’etlerine ait konuları beyan etmiştir. Üçüncü fasılda sarf ilminin kalan konularını geniş bir şekilde açıklamıştır.
Üçüncü bölümde Sekkâkî’nin metodu, sarfın bütün konuları incelenerek farklı yöntemle sergilenmiştir.
Sonuçta da Sekkâkî’nin metodunun farklı ve yeni olduğu özetlenmiştir.
Anahtar

Erişime Açık
Görüntülenme
47
02.12.2021 tarihinden bu yana
İndirme
1
02.12.2021 tarihinden bu yana
Son Erişim Tarihi
17 Nisan 2024 17:05
Google Kontrol
Tıklayınız
Tam Metin
Tam Metin İndirmek için tıklayın Ön izleme
Detaylı Görünüm
Eser Adı
(dc.title)
Sekkaki’nin sarf’taki metodu
Eser Sahibi
(dc.contributor.author)
Charif, Shaban
Tez Danışmanı
(dc.contributor.advisor)
İzzet MARANGOZOĞLU
Yayıncı
(dc.publisher)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Tür
(dc.type)
Yüksek Lisans
Özet
(dc.description.abstract)
İnsanın iki özelliği vardır, birisi düşünce diğeri ise beyan’dır. Bu beyan’ın anahtarı kelime’dir; kelime yapısıyla ilgilenen ilim de sarftır. Sarf, kelimenin değişik hey’etlerinin farklı ve çeşitli manaları için kullanılmasıyla ilgilenen Arapçanın bir dalıdır. Birinci amacı dili telaffuz ederken hatalardan korumak; ikincisi de dil hazinesini zenginleştirmektir. Ünlü âlim ve dilci Sekkâkî dev eseri “Miftâḥu’l-‘ulûm’”un ilk bölümünde sarf ilmini özel ve yeni bir metotla incelemiştir. Ayrıca Sekkâkî dili; sarf, iştikāk, nahiv, belâgat, mantık ve aruz dallarıyla bir bütün olarak sunmuştur. Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte sarf ilminin tarifi, konusu, kurucusu, ehemmiyeti, dilin diğer dallarıyla ilişkisi, kaynakları ve öne çıkan metotları gözden geçirilmiştir. Birinci bölümde Sekkâkî’nin hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Sekkâkî’nin sarftaki metodu izah edilmiştir. Sekkâkî sarfı üç fasılda (bölüm) inceler. Birinci fasılda kısaca sarf ilminin tarifini verir. İkinci fasılda sarf ilmine ulaşma yolunu belirtir. Bu yol iki bâbdan oluşur. Birinci bâbda harflere ait konuları incelemiş, ikinci bâbda da kelime hey’etlerine ait konuları beyan etmiştir. Üçüncü fasılda sarf ilminin kalan konularını geniş bir şekilde açıklamıştır. Üçüncü bölümde Sekkâkî’nin metodu, sarfın bütün konuları incelenerek farklı yöntemle sergilenmiştir. Sonuçta da Sekkâkî’nin metodunun farklı ve yeni olduğu özetlenmiştir. Anahtar
Kayıt Giriş Tarihi
(dc.date.accessioned)
03.05.2017
Açık Erişim Tarihi
(dc.date.available)
2017-05-03
Yayın Tarihi
(dc.date.issued)
2016
Yayın Dili
(dc.language.iso)
tr
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Sekkâkî’nin sarf metodu
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Sekkâkî’s method for morphology
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Arapça
Konu Başlıkları
(dc.subject)
Arabic
Tek Biçim Adres
(dc.identifier.uri)
Http://hdl.handle.net/11469/654
Analizler
Yayın Görüntülenme
Yayın Görüntülenme
Erişilen ülkeler
Erişilen şehirler
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms