Amaç: Baş boyun kanserli hastaların yaşadıkları beslenme problemlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı kalitatif tasarım yöntemi kullanılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine gelen 14 baş boyun kanserli hasta çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bireylerle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Örneklem yeterliliği açısından, hastalardan elde edilen veriler tekrarlama sürecine girinceye kadar veri toplanmaya devam edilmiştir. Araştırmanın yürütüleceği kurum ve etik kurulundan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Bireylerin tedavilerin oluşturduğu bazı fiziksel ve davranışsal değişiklikler yaşadıkları, sağlıklarını korumaya yönelik davranışlar geliştirdikleri bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada baş boyun kanserli hastaların beslenme durumlarının tedavilerin yan etkilerine bağlı olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır
Objective: This study aims to evaluate the nutritional problems of head and neck cancer patients. Material and Methods: In this study, descriptive qualitative design was employed. The study sample included 14 patients with head and neck cancer who were admitted to the Radiation Oncology Outpatient Clinic of Dokuz Eylul University Medical Faculty Research and Application Hospital. Face to face interviews were conducted with patients. The data collection steps were repeated until no new information could be obtained from the patients. Before starting the research, official permissions were acquired from the ethics committee and institutions where the research was conducted. Findings: The study found that individuals experienced some physical and behavioral changes due to treatments, and developed behaviors to protect their health. Conclusion: In this study, it was determined that the nutritional status of patients with head and neck cancer was adversely affected by the side effects of treatments.
Eser Adı (dc.title) | Kemoradyoterapi Alan Baş-Boyun Kanserli Hastaların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2019 |
Diğer Yazarlar (dc.contributor.authors) | ÖZLEM UĞUR |
Diğer Yazarlar (dc.contributor.authors) | EZGİ KARADAĞ |
Diğer Yazarlar (dc.contributor.authors) | OĞUZ ÇETİNAYAK |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi |
Tür (dc.type) | Makale |
Özet (dc.description.abstract) | Amaç: Baş boyun kanserli hastaların yaşadıkları beslenme problemlerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı kalitatif tasarım yöntemi kullanılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Polikliniğine gelen 14 baş boyun kanserli hasta çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bireylerle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Örneklem yeterliliği açısından, hastalardan elde edilen veriler tekrarlama sürecine girinceye kadar veri toplanmaya devam edilmiştir. Araştırmanın yürütüleceği kurum ve etik kurulundan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Bireylerin tedavilerin oluşturduğu bazı fiziksel ve davranışsal değişiklikler yaşadıkları, sağlıklarını korumaya yönelik davranışlar geliştirdikleri bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada baş boyun kanserli hastaların beslenme durumlarının tedavilerin yan etkilerine bağlı olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır |
Özet (dc.description.abstract) | Objective: This study aims to evaluate the nutritional problems of head and neck cancer patients. Material and Methods: In this study, descriptive qualitative design was employed. The study sample included 14 patients with head and neck cancer who were admitted to the Radiation Oncology Outpatient Clinic of Dokuz Eylul University Medical Faculty Research and Application Hospital. Face to face interviews were conducted with patients. The data collection steps were repeated until no new information could be obtained from the patients. Before starting the research, official permissions were acquired from the ethics committee and institutions where the research was conducted. Findings: The study found that individuals experienced some physical and behavioral changes due to treatments, and developed behaviors to protect their health. Conclusion: In this study, it was determined that the nutritional status of patients with head and neck cancer was adversely affected by the side effects of treatments. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 8.12.2020 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2020-12-08 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Baş boyun kanseri |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Kemoradyoterapi |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Beslenme problemleri |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Head and neck cancer |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Chemoradiotherapy |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Feeding problems |
Atıf için Künye (dc.identifier.citation) | Uğur, Ö. , Karadağ, E. & Çetinayak, O. (2019). Kemoradyoterapi Alan Baş-Boyun Kanserli Hastaların Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi . İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi , 4 (3) , 83-89 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikcusbfd/issue/51136/666450 |
Alternatif Yayın Başlığı (dc.title.alternative) | The Evaluation of the Nutritional Status of Patients with Head and Neck Cancer Receiving Chemoradiotherapy |
ISSN (dc.identifier.issn) | 2458-9799 |
Yayının ilk sayfa sayısı (dc.identifier.startpage) | 83 |
Yayının son sayfa sayısı (dc.identifier.endpage) | 89 |
Dergi Adı (dc.relation.journal) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi |
Dergi Sayısı (dc.identifier.issue) | 3 |
Dergi Cilt (dc.identifier.volume) | 4 |
Haklar (dc.rights) | Open access |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | Http://hdl.handle.net/11469/504 |