Günümüzde seyahat sebeplerinin arasında yer almaya başlayan yerel yiyecekler, gastronomi turizminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Alternatif turizm türleri arasında yer alan gastronomi turizmi ile yerel yiyecekler arasında yakın bir ilişki vardır. İzmir’in Çeşme ilçesi son yıllarda yapılmakta olan festivaller, slow food (yavaş yemek) uygulamaları, bağ ve gezi rotaları ile adından sıklıkla söz ettirmekte, gastronomi turizminden pay alma konusunda önemli ilerlemeler kaydetmektedir.
Çalışmanın alan yazın bölümünde; öncelikle gastronomi kavramı ve gastronomi turizmi üzerinde durulmuştur. Daha sonra gastronomi ile ilgili kavramlara değinilmiş ve gastronomi turizminin yerel yiyecekler ile ilişkisi incelenmiştir. Çeşme ilçesi hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek ilçede bulunan yerel yiyeceklere değinilmiştir. İkinci bölümde motivasyon kavramı ve turist motivasyonu kuramları açıklanmıştır. Tatil için ilçeyi ziyaret eden turistlerin yerel yiyecekler hakkındaki düşünceleri ve motivasyonları yapılandırılmış anket yoluyla toplanmış ve analiz edilmiştir. Toplanan veriler istatistiksel analiz programı (IBM SPSS Statistics 22.0) ile değerlendirilmiştir.
Çalışma sonucunda kimi demografik değişkenlere göre yerel yemek tüketim motivasyonları arasında anlamlı farklar bulunmuştur (p<0.05). Çeşme’nin yerel yiyeceklerinin, özellikle kültürel bir deneyim sunmaları açısından ilçeyi ziyaret eden turistlerin seyahatlerini planlamada itici bir güç olabildiği ortaya konmuştur.
Eser Adı (dc.title) | Ziyaretçilerin yerel yemek tüketim motivasyonlarının analizi : Çeşme Örneği |
Eser Sahibi (dc.contributor.author) | Nisari, Mehmet Alper |
Tez Danışmanı (dc.contributor.advisor) | Melike YILMAZER |
Yayıncı (dc.publisher) | İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü |
Tür (dc.type) | Yüksek Lisans |
Özet (dc.description.abstract) | Günümüzde seyahat sebeplerinin arasında yer almaya başlayan yerel yiyecekler, gastronomi turizminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Alternatif turizm türleri arasında yer alan gastronomi turizmi ile yerel yiyecekler arasında yakın bir ilişki vardır. İzmir’in Çeşme ilçesi son yıllarda yapılmakta olan festivaller, slow food (yavaş yemek) uygulamaları, bağ ve gezi rotaları ile adından sıklıkla söz ettirmekte, gastronomi turizminden pay alma konusunda önemli ilerlemeler kaydetmektedir. Çalışmanın alan yazın bölümünde; öncelikle gastronomi kavramı ve gastronomi turizmi üzerinde durulmuştur. Daha sonra gastronomi ile ilgili kavramlara değinilmiş ve gastronomi turizminin yerel yiyecekler ile ilişkisi incelenmiştir. Çeşme ilçesi hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek ilçede bulunan yerel yiyeceklere değinilmiştir. İkinci bölümde motivasyon kavramı ve turist motivasyonu kuramları açıklanmıştır. Tatil için ilçeyi ziyaret eden turistlerin yerel yiyecekler hakkındaki düşünceleri ve motivasyonları yapılandırılmış anket yoluyla toplanmış ve analiz edilmiştir. Toplanan veriler istatistiksel analiz programı (IBM SPSS Statistics 22.0) ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda kimi demografik değişkenlere göre yerel yemek tüketim motivasyonları arasında anlamlı farklar bulunmuştur (p<0.05). Çeşme’nin yerel yiyeceklerinin, özellikle kültürel bir deneyim sunmaları açısından ilçeyi ziyaret eden turistlerin seyahatlerini planlamada itici bir güç olabildiği ortaya konmuştur. |
Kayıt Giriş Tarihi (dc.date.accessioned) | 15.08.2018 |
Açık Erişim Tarihi (dc.date.available) | 2018-08-15 |
Yayın Tarihi (dc.date.issued) | 2018 |
Yayın Dili (dc.language.iso) | tr |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Yerel yemek |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Turist motivasyonu |
Konu Başlıkları (dc.subject) | Çeşme |
Tek Biçim Adres (dc.identifier.uri) | Http://hdl.handle.net/11469/402 |