İzmir Körfezi İnciraltı mevkii, Türkiye kıyılarının önemli yerli akivades (Ruditapes decussatus) üretim bölgelerinden bir tanesidir. Bu çalışmada aylık olarak akivades örneklerinin et verimleri, kondisyon indeksleri, biyokimyasal kompozisyonları ve mikrobiyal içerikleri ile suyun bazı fizikokimyasal parametreleri ve mikrobiyal kontaminasyonu değerlendirilmiştir. Çalışma periyodu boyunca et verimleri (EV) %29,87 ve %42,34 aralığında; kondisyon indeksi (Kİ) ise %11,92 ve %19,50 aralığında tespit edilmiştir. Çalışmada aylara göre elde edilen karbonhidrat (glikojen)sonuçları incelendiğinde %4,37 i ...Daha fazlası
ÖZETListeria monocytogenes önemli bakteriyel gıda patojenlerinden birisidir. Tütsülenmiş su ürünlerinin tuz içeriği, nem içeriği, pH ve su aktivitesi değerleri bu patojenin gelişimi için oldukça elverişlidir Ayrıca, tütsüleme aşamasından sonra ürünlerin dilimlenmesi veya paketlenmesi sırasında kontaminasyon meydana gelebilmektedir. Bu şekilde kontamine olan ürünlerin, ısıl işlem uygulanmadan tüketilmesi listeriozis açısından risk teşkil etmektedir. Bu patojenin kontrolü için gıda sanayisinin yeni yöntemlere ihtiyacı vardır. L. monocytogenes açısından riskli ürünlerde bakteriyofajların kullanım ...Daha fazlası
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.