ÖZETKökenleri çok eskilere dayanan tarihî öykücülük, modern tanımını XIX.yüzyılda kazanmıştır. Önce batıda ortaya çıkan bu yeni yazınsal tür, daha sonratercüme ve iktibas yoluyla Arap ülkelerine intikal etmiştir. Malzemesini tarihten alan bu yeni hikâye yazma türü, doğu ülkelerinde çok zengin bir altyapıya sahiptir. Zira Arap ve İslam medeniyeti hikâyelere çok önem veren bir medeniyettir. Bu bakımdan XX. yüzyılda birçok yazar ve edebiyatçı, söylemek istediklerini tarihten hikâye aktararak söylemeye yönelmiş ve tarihî öykücülük türüne ait hikâyeler kaleme almıştır.Ali et-Tantâvî de bu türde hik ...Daha fazlası
Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok boyutlu uluslararası askerî ilişkilerinin yoğunlaşması çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin Arapça öğreniminde askerî terminolojiye olan ihtiyaç giderek önem kazanmaktadır. Bu bağlamda Libya’da Milli Savunma Bakanlığının tercümanı olan bireylerin ihtiyaç duydukları kelime listeleri çerçevesinde, fonetik ve semantik düzeyde Libya Trablus lehçesini genel hatları ile öğrenmede karşılaştıkları sorunların ele alındığı bu çalışmada Libya Üniversitesi; Arapça Öğretmenliği Anabilim Dalı, Mısrâta Üniversitesi; Arapça Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı, ez-Zâ ...Daha fazlası
İnsanın iki özelliği vardır, birisi düşünce diğeri ise beyan’dır. Bu beyan’ın anahtarı kelime’dir; kelime yapısıyla ilgilenen ilim de sarftır.
Sarf, kelimenin değişik hey’etlerinin farklı ve çeşitli manaları için kullanılmasıyla ilgilenen Arapçanın bir dalıdır. Birinci amacı dili telaffuz ederken hatalardan korumak; ikincisi de dil hazinesini zenginleştirmektir.
Ünlü âlim ve dilci Sekkâkî dev eseri “Miftâḥu’l-‘ulûm’”un ilk bölümünde sarf ilmini özel ve yeni bir metotla incelemiştir. Ayrıca Sekkâkî dili; sarf, iştikāk, nahiv, belâgat, mantık ve aruz dallarıyla bir bütün olarak sunmuştur.
Bu ...Daha fazlası
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.