Filtreler
Filtreler
Bulunan: 20 Adet 0.003 sn
Ambargo Durumu [1]
Tam Metin [1]
Yayın Tarihi [1]
Yayın Dili [1]
ENSTİTÜLERİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kurum Koleksiyonu
Erişime Açık

Ege bölgesindeki alabalık çiftliklerinden yersinia ruckeri izolasyonu ve e-test yöntemi ile duyarlılıklarının belirlenmesi

Renci, Merve

ÖZETYerainia ruckeri’ nin neden olduğu yersiniosis, ERM (Enterik Kızıl Ağız Hastalığı) ülkemizde yaygın olarak görülen, Salmonidae familyasında akut ve kronik olarak seyir gösteren bir enfeksiyondur. Özellikle gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) duyarlılık gösterdiği bu hastalık yavru alabalıklarda yüksek oranda mortaliteye sebep olmaktadır. Enfeksiyonun tedavisinde, antibiyotiklerin bilinçsiz ve fazla miktarda kullanılması sonucu antibakteriyel direnç gelişir. Bunun sonucunda hastalığın tedavisi ve kontrolü zorlaşır. Hastalıkla mücadelenin gerçekleşmesi için doğru antibiyotiğin, gere ...Daha fazlası

Erişime Açık

Çalışanlarda iş kazası riskine yönelik çalışma ortamı ve demografik değişkenlerin belirleyici etkisinin incelenmesi

Şahin, Cenk

ÖZETBu araştırma, iş kazasına yönelik risk faktörlerinin incelenmesi, çalışma ortamı ve demografik özelliklerin risk faktörü oluşturup oluşturmadığını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu, bir elektrik dağıtım firmasında çalışan 440 çalışana uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen bulgular, bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik bilgisayar programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulguların analizinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiki bulguların yanında ki-kare ve lojistik regresyon analizine başvurulmuştur.Araştırma sonucunda iş kazas ...Daha fazlası

Erişime Açık

Güney Ege bölgesindeki alabalık işletmelerinden izole edilen Lactococcus Garvieae suşlarının E Test kullanılarak antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması Researching antibiotic susceptibility of Lactococcus Garvieae isolated from rainbow trout farms in south Aegean Region with E Test

Çam, Dilara

ÖZETLactococcus garvieae, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) çiftliklerinde büyük ekonomik kayıplara neden olan, şiddetli hemorojik lezyonlar ve iştahsızlık gibi semptomlara neden olarak yüksek mortaliteye sebebiyet veren, zoonoz karakterli bir bakteridir. Özellikle alabalık yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Güney Ege Bölgesi’nde de birçok işletmede suların ısındığı yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin yoğun olarak kullanılması, antibakteriyel direncin şekillenmesine sebep olarak yapılacak olan tedavilerde başarı oranını düşürmekte v ...Daha fazlası

Erişime Açık

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının verimlilik üzerine etkisi Effect of the applications of occupational health and safety on productivity

Kovancı, Ümit

ÖZETSon dönemde maddi manevi kayıplara ve acılara sebep olan iş kazaları ve meslek hastalıklarına bağlı olarak daha fazla önemli hale gelen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları her geçen gün yeni teknolojik gelişmelerin iş sağlığı ve güvenliği alanına uygulanması ile farklı bir boyut kazanmaya başlamıştır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak çalışanları işyerlerinde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı koruyacak sistemler sürekli geliştirilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında ilk hedef çalışanın iş ve işyeri kaynaklı kaza ve hastalıklardan korumaktır. Bu asıl hedefin yanında iş ...Daha fazlası

Erişime Açık

Pigmentasyon kaynağı olarak pancar kökü kırmızısı ( Beta vulgaris ruba-E162) ve Kınanın (Lawsonia inermis) portakal çiklet (Maylandia estharea) üzerinde renklendirme etkileri

Ünver, Asena Gül

Bu çalışmada 190 adet, ortalama 1,21±0,69 g ağırlığında olan portakal çiklet (Maylandia estherae) balığı 12 adet akvaryuma 49,6±0,01-54,5±0,02 biyomas aralığında ve eşit sayıda (15 adet) yerleştirilmiştir. Gruplar karotenoid ilavesiz grup (AK), 50 mg/kg oranında total karotenoid içeren astaksantin ilaveli grup (AA), aynı oranda pancar kökü kırmızısı içeren grup (AP) ve aynı oranda kına içeren grup (AI) olarak gruplandırılmıştır. 50 gün süren çalışmada sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez elle besleme yapılmıştır. Denemenin sonunda balıklardaki FCR, SGR, YTO ve yaşama oranlarına, spektrofot ...Daha fazlası

Erişime Açık

Gemi geri dönüşüm sanayiinde örnek bir risk değerlendirmesi

Yıldırım, Yunus Emre

ÖZETRisk değerlendirmesi işletmenin ve çalışanların korunması açısından çok önemli bir parametredir. Bir işletmede potansiyel olarak var olan tehlikeler ancak risk değerlendirme metotlarıyla görünür hale gelmektedirler. Bu görünür hale gelen tehlikeler için kaynağında çözümler üretilir ise işletmenin ve işçilerin iş kazalarından korunması sağlanacaktır. İş kazası minimuma indirilmiş bir işletmede verimlilik, karlılık ve huzur tesis edilmiş olacaktır.Ülkemizde ekonomimize ve istihdamımıza çok büyük katkısı olan gemi geri dönüşüm sanayisi 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun dokuzuncu m ...Daha fazlası

Erişime Açık

Isparta ili Yenişarbademli ilçesinin ekoturizm potansiyelinin swot analizi aracılığıyla belirlenmesi The potential of ecotourism in Isparta Yenişarbademli determination related to partnership by swot analysis

Tatkan, Ayşe

ÖZETDünyada yaşanan değişimlerle birlikte turizmin çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratması, farklı turizm arayışlarına sebep olmuş doğal kaynakların öncelikli kullanıldığı, sürdürülebilirlik yaklaşımları gündeme gelmiştir. Ekoturizm çevrenin korunması ve yerel halkın refahını önceleyen, doğal alanlara yapılan çevreye duyarlı seyahatler olarak ele alınmaktadır.Yenişarbademli, Beyşehir Gölü’nün batısında Toros dağlarının kuzey uzantısı olan Anamas Dağları ile bütünleşmiş Isparta ilinin, doğal ve kültürel zenginliklere sahip şirin bir ilçesidir. Bu araştırmanın amacı, Yenişarbademli’nin ekoturiz ...Daha fazlası

Erişime Açık

Enginar (Cynara scolymus) yaprağı ekstraktı ilave edilen sardalya (Sardina Pilchardus Walbaum, 1792) balığı kadınbudu köftelerinin raf ömrünün belirlenmesi

Tuğçe Tirali Çelik

ÖZETBu çalışmada, enginar yaprağı ekstraktının sardalya balığından yapılan kadınbudu köftelerinin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. 0.5, 1, 1.5 ve 2 oranında enginar yaprağı ekstraktı sardalya balığından üretilen kadınbudu köftelere ilave edilmiştir. Örnek gruplarının karşılaştırılması amacıyla ekstrakt eklenmeyen bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Örnekler 4 ºC’de 20 gün ve -18 ºC 5 ay süreyle depolanmıştır. 4 ºC depolanan köftelerde 0., 2., 4., 6., 8., 10., 12., 14., 16., 18. ve 20. günlerde, -18 ºC’de depolanan köftelerde 0., 1., 2., 3., 4. ve 5. ...Daha fazlası

Erişime Açık

Elektronik atıkların geridönüşümü ve insan hayatına etkileri

Karataş, Oğuzhan

Kullanım dışı kalmış olan elektrikli ve elektronik ürünlerin oluşturduğu e-atıklar, dünyada olduğu kadar ülkemizde de en zorlu ve en önemli atık yönetimi başlıklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında; e-atıkların geri dönüşümü hakkında dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmalar, dönüşüm faaliyetlerinde ilk günden başlayarak günümüze kadar yaşanan gelişmeler ve e-atıkların çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar anlatılmıştır. Tez çalışması kapsamında, çevre ve insan sağlığını tehdit eden e-atıkların olumsuz etkilerinden korunmak için e-atık dönüşüm faaliyetlerinin önem ...Daha fazlası

Erişime Açık

Bilgisayar kullanıcılarının ergonomik çalışma koşullarının incelenmesi Investigation of ergonomic study conditions of computer users

Bayrakcıoğlu, Engin

ÖZETBu çalışma bilgisayar kullanıcılarının içinde bulunduğu çalışma ortamında ergonomik Ģartlara uygun olarak çalışıp çalışmadığını görmek ve çalışma ortamındaki olumsuzlukları da değerlendirerek kullanıcıları zorlayan nedenleri ortaya çıkarmayı ve bu konuyla ilgili bir araĢtırma yapmayı hedef almaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde, ergonomiyle ilgili genel bilgilerle birlikte, çalışma ortamında kullanılan araçlardan, bilgisayar donanımlarının ergonomik yapısından ve nasıl kullanılması gerektiğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Amasya İli Merzifon İlçesindeki bilgisayar kullanan lise öğrenc ...Daha fazlası

Erişime Açık

Mermer tozu katkılı polimer matrisli hibrit kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu

Öztekin, Tolga

ÖZETTürkiye‟de maden sektörünü inceleyecek olursak yüksek bir hızla geliştiğini ve büyüdüğünü görürüz. Bu büyümede en fazla paya sahip alanlardan biri mermer sektörüdür. Ülkemizin erken evre jeolojik kuşakta yer alması sonucu metamorfik kayaç türlerinin fazla olması nedeniyle mermer rezervleri çok fazladır. Mermer rezervleri genellikle Ege bölgesi ağırlıklı olmak üzere Marmara ve İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Yüksek rezerve sahip olması nedeniyle mermer sektörü ülkemizde yüksek bir ekonomik paya sahip alanlardan biridir. Mermer, kireçtaşının yüksek sıcaklık ve basınç altında uzun yıllar ...Daha fazlası

Erişime Açık

Levrek (Dicentrarchus Labrax L., 1758) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) filetolarından balık salamı üretimi ve antioksidan ilavesi ile raf ömrünün incelenmesi

Nazlı Demircioğlu

ÖZETBu çalışmada, levrek ve gökkuşağı alabalık filetolarından alternatif bir ürün olarak deneysel balık salamı üretilmiştir. Balık eti kıyma haline getirilmiş ve içerikler uygun oranlarda eklenmiş, akabinde salam hamuru sentetik salam kılıfına doldurulmuştur. Salamlar buzdolabı koşullarında (4 ± 2 ºC) 5 ay boyunca depolanıp analiz edilmiştir.Salamların raf ömrünü belirlemek için kimyasal ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Kimyasal kompozisyonun belirlenmesi için protein, yağ, nem, kül ve karbonhidrat analizleri yapılmıştır. Depolama periyodunda, kimyasal kalitenin belirlenmesi i ...Daha fazlası

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülüklerimiz ve çerez politikamız hakkında bilgi sahibi olmak için alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

creativecommons
Bu site altında yer alan tüm kaynaklar Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Platforms